Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mediat: Entinen vaimo kieltäytyi todistamasta Viking Sallyn syytettyä vastaan

Risteilyalus Viking Sallyn vuoden 1987 henkirikoksesta syytetyn entinen vaimo on kieltäytynyt todistamasta oikeudenkäynnissä, kertovat Yle , MTV ja Ilta-Sanomat . Niiden mukaan nainen vetosi terveydellisiin syihin.

Yli 30 vuoden takaisen henkirikoksen käsittely on jatkunut tänään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa Turussa. Viisikymppistä tanskalaismiestä syytetään länsisaksalaisten 20-vuotiaan miehen murhasta ja 22-vuotiaan naisen murhan yrityksestä. Mies kiistää syytteen kokonaisuudessaan.

Syytetty oli teon aikaan 18-vuotias ja matkasi laivalla partioryhmänsä kanssa leirille Suomeen. Uhrit taas olivat matkalla Tukholmasta Turkuun osana interrail-matkaansa.

Syyttäjän mukaan syytetty hyökkäsi helikopterikannella makuupusseissa nukkuneiden uhrien kimppuun laivan tiloista ottamallaan kuonavasaralla. Syytteen mukaan uhreja lyötiin useita kertoja pään alueelle. Mies kuoli ja nainen loukkaantui vakavasti.

"Olen tappanut kaksi kertaa aiemminkin"

Entinen vaimo olisi ollut keskeinen todistaja, sillä syyttäjä vetoaa syytetyn hänelle lähettämiin viesteihin, joista mies tuomittiin Tanskassa vuonna 2017. Tuomion mukaan mies lähetti syksyllä 2015 naiselle useita viestejä, joissa hän muun muassa uhkasi tämän henkeä.

–  Olet oikeassa, voin olla paha, koska olen tappanut kaksi kertaa aiemminkin.

Mies kirjoitti voivansa todistaa olevansa murhaaja, mutta se veisi hänet vankilaan pitkäksi aikaa.

Käräjäoikeudelle toimittamassaan kirjallisessa vastauksessaan mies sanoo parin suhteen olleen tuhoisa ja että pari lähetti uhkaavia viestejä toisilleen.

Esitutkintamateriaalin mukaan syytetty on puhunut henkirikoksen tekemisestä myös muille. Vuonna 2016 poliisi kuulusteli miehen pitkäaikaista ystävää. Ystävä kertoi, että useita vuosia aikaisemmin syytetty tuli hänen kotiinsa ja kertoi hänelle tappaneensa laivalla kaksi saksalaista.

Esitutkintamateriaalin mukaan mies tunnusti myös suomalaispoliisille Kööpenhaminan vankilassa vuonna 2016. Poliisin mukaan allekirjoitettuaan kuulustelupöytäkirjan mies halusi mennä puhumaan vankilan pihalle kertoakseen, mitä laivalla oikeasti tapahtui. Tapahtuneesta on esitutkinnassa näyttönä vain poliisin kertoma.

–  (Syytetty) kertoi minulle siinä kahdestaan istuessamme, kuinka hän oli tehnyt teon laivalla käyttämällä siinä tekovälineenä aiemmin esille tuomaansa kuonavasaraa. Hän kertoi uhrien olleen nukkumassa, kun hän (oli) heidät yllättänyt, poliisi kertoi esitutkinnassa.

Käräjäoikeus määräsi puolustuksen vaatimuksesta suomalaispoliisin kertomuksen pääosin hyödyntämiskieltoon, muun muassa koska syytetyllä ei ollut tilanteessa avustajaa.

Yle ja MTV: Syytetty lähestynyt uhrin omaisia

Ylen ja MTV:n mukaan syytetty on tänään lähestynyt häiritsevästi uhrin omaisia oikeudenkäynnin tauolla. Tilanteen oli MTV:n mukaan nähnyt paikalla ollut poliisi.

MTV:n mukaan omaisia edustava asianajaja pyysi oikeutta huomauttamaan syytetylle, ettei tämä saa lähestyä omaisia. Tuomari sanoi syytetylle, että tämän pitää pysyä heistä etäällä, MTV kertoo.