Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain keskiviikkoisen ampumisen motiivi vielä epäselvä – yhdeksän ihmistä sai surmansa ampumisessa ratavarikolla San Josessa

Yhdysvaltain San Josessa tapahtuneessa joukkoampumisessa on viimeisimmän tiedon mukaan kuollut yhdeksän ihmistä. Kuolonuhrien määrä nousi yhdellä sen jälkeen, kun yksi sairaalaan viedyistä uhreista kuoli saamiinsa vammoihin.

Poliisi on kertonut, että useita ihmisiä haavoittui julkisen liikenteen varikolla tapahtuneessa ampumisessa ja arvioi, että uhriluku saattaa nousta tuolloin kerrotusta kahdeksasta.

Kuolonuhrien lisäksi kuoli myös epäilty ampuja.

Ampuminen alkoi varhain aamulla paikallista aikaa. Poliisi säntäsi paikalle julkisen liikenteen ratavarikolle saatuaan hälytyksen käynnissä olevasta ampumisesta, Santa Claran piirikunnan sheriffintoimisto kertoi Twitterissä. Ampuja oli töissä varikolla, kuten ainakin osa uhreistakin.

Epäilty ampuja oli 57-vuotias mies, kertoo uutiskanava CBS News .

Foxin paikallisuutisten mukaan ampuminen olisi tapahtunut työntekijöiden ammattiliiton kokouksessa. Sheriffi ei vahvistanut tietoa tuoreeltaan.

Sheriffi: Epäilty tappoi itsensä

Sheriffin mukaan ampumisesta epäilty mies tappoi itsensä viranomaisten saapuessa paikalle.

– Tiedän varmaksi, että kun epäilty tiesi lainvalvojien olevan siellä, hän riisti oman henkensä. Apulaissheriffimme olivat tuolloin paikalla, Santa Claran piirikunnan sheriffi Laurie Smith kertoi lehdistötilaisuudessa.

Uutiskanava NBC Newsin mukaan Smith kertoi apulaissheriffien ja San Josen poliisien juosseen rakennukseen, kun ampuminen oli vielä käynnissä.

– Tiedän sen pelastaneen monta henkeä, hän lisäsi.

Vielä tunteja epäillyn kuoleman jälkeen pommiryhmä raivasi aluetta siltä varalta, että ampuja olisi jättänyt jälkeensä räjähteitä.

Sheriffin viraston edustaja Russell Davis kertoi CBS:n mukaan pommikoiran havainneen räjähdemateriaaleja tapahtumapaikalla, minkä vuoksi viranomaiset lähettivät pommiryhmän tarkistamaan varikon jokaisen sopukan.

Oli puhunut väkivaltaiseen sävyyn kollegoistaan

San Josen poliisi tutkii myös rakennuspaloa, jonka uskotaan olevan yhteydessä epäiltyyn ampujaan. Useiden yhdysvaltalaismedioiden mukaan palo oli syttynyt epäillyn kotona hieman ennen hyökkäystä.

Epäillyn ex-vaimo kertoi Bay Area News Groupille , että epäilty oli puhunut usein työtovereistaan ja esimiehistään vihaiseen sävyyn. Lisäksi tämä oli kohdistanut toisinaan vihansa ex-vaimoonsa.

San Francisco Chronicle -lehden näkemien oikeusasiakirjojen mukaan epäillyn entinen tyttöystävä puolestaan oli syyttänyt miehen raiskanneen hänet ja käyttäneen häntä hyväkseen. Lisäksi ex-tyttöystävä oli kertonut väkivaltaisista mielialanvaihteluista, joiden aikana edellä mainittuja rikkomuksia usein tapahtui.

Sheriffin viraston edustajan Russell Davisin mukaan viranomaisilla ei ole viitteitä mahdollisesta motiivista, kertoo yhdysvaltalaislehti New York Times .

"Mikä meitä vaivaa?"

Yhdysvalloissa tapahtuu vuosittain useita joukkoampumisia.

Uutiskanava CNN :n mukaan Kalifornian demokraattikuvernööri Gavin Newsom ilmaisi lehdistötilaisuudessa turhautumistaan joukkoampumisten korkeaa määrää kohtaan.

– Mikä helvetti Yhdysvaltoja vaivaa? Mikä helvetti meitä vaivaa, Newsom tiedusteli.

– Meidän politiikkamme, ummehtunut retoriikkamme, syyttely ja kaikki tyrmistynyt käsien vääntely eivät tuota mitään muuta kuin lisää raivoa ja turhautumista. Lisää tämänkaltaisia kohtauksia, toistettuna uudelleen ja uudelleen ja uudelleen, hän lisäsi.

Newsom kiitteli myös viranomaisten nopeaa toimintaa ja osoitti tukeaan uhreille ja heidän perheilleen.

Biden kehottaa kongressia toimimaan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puolestaan kehotti CNN :n mukaan ampumisen jälkimainingeissa kongressia ryhtymään toimiin.

– Jälleen kerran, kehotan kongressia ryhtymään välittömiin toimiin ja kuulemaan amerikkalaisten, mukaan lukien aseenomistajien mittavan enemmistön, pyyntöä ja auttamaan tämän aseväkivallan epidemian päättämisessä, hän peräänkuulutti.

Biden kertoi myös antavansa määräyksen suruliputuksesta San Josen tragedian vuoksi. Valkoisen talon julkaiseman tiedotteen mukaan lippua on määrä pitää toukokuun loppuun saakka puolisalossa muun muassa Valkoisessa talossa, julkisissa rakennuksissa, asevoimien tiloissa sekä Yhdysvaltain edustustoissa ulkomailla.

CNN:n mukaan Biden kertoi tämän olevan jo viides kerta, kun hän on määrännyt lippujen laskemisesta puolisalkoon Yhdysvalloissa tapahtuneen joukkoampumisen vuoksi.

Varapresidentti Kamala Harris puolestaan kuvaili CNN:lle ampumista "äärimmäisen traagiseksi".

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.