Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaiset ylpeilevät eniten puhtaalla luonnolla, kertoo tutkimus

Suomalaisten tärkeimmät kansalliset ylpeyden aiheet ulkomaalaisten kanssa keskustellessa liittyvät puhtaaseen luontoon ja maisemiin. 74 prosenttia vastaajista nostaa luonnon tärkeimmäksi ylpeyden aiheeksi. Asia selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreimmasta Ilmapuntari-tutkimuksesta.

Seuraavaksi eniten ylpeyttä koetaan sosiaaliturvasta ja hyvistä julkisista palveluista, jotka mainitsi 65 prosenttia vastaajista.

Naiset kokivat eniten ylpeyttä luonnosta, hyvistä julkisista palveluista ja sukupuolten tasa-arvosta. Miehet puolestaan ylpeilivät Suomen historialla ja perinteillä sekä suomalaisten menestyksellä huippu-urheilussa.

Vähiten ylpeyttä tunnetaan tutkimuksen mukaan Suomen kansainvälisestä, monikulttuurisesta ja elävästä ilmapiiristä, kansallismielisyydestä sekä vahvasta taloudesta.

Puoluetausta näkyy ylpeyden aiheissa

Myös vastaajien puoluetausta näkyi tutkimuksessa, sillä esimerkiksi SDP:n kannattajat ovat muita useammin ylpeitä maan julkisten palveluiden ja sosiaaliturvan tasosta. Perussuomalaisten kannattajat taasen tunsivat ylpeyttä Suomen historiasta ja perinteistä, kansallismielisyydestä sekä suomalaisten menestyksestä huippu-urheilussa.

Kokoomuksen kannattajat puolestaan nostivat ylimmiksi ylpeydenaiheiksi alhaisen rikollisuuden ja vähäisen korruption sekä sukupuolten tasa-arvon ja menestyvät yritykset. Keskustan kannattajille ylpeyden aiheita ovat elintaso, tulotaso Suomessa, alhainen rikollisuus, hyvät julkiset palvelut sekä Suomen historia ja perinteet.

Vihreiden kannattajat painottavat hyviä palveluita ja sosiaaliturvaa. Vasemmistoliiton kannattajat puolestaan korostavat hyvien julkisten palveluiden ohella sukupuolten tasa-arvoa ja vähäistä korruptiota.

Haastattelututkimukseen vastasi 1  035 ihmistä ja sen virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

--------

Korjaus klo 5.44: Korjattu viimeisestä kappaleesta sana prosenttia. Pitää olla prosenttiyksikköä.