Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimusryhmä: Tehokkain tapa toteuttaa kaivosvero on verottaa kaivostoiminnan voittoja

Tehokkain tapa toteuttaa erillinen kaivosvero on verottaa kaivostoiminnan voittoja, arvioi kaivostoiminnan eri veromalleja vertaillut tutkimusryhmä.

Tutkimusryhmä vertaili erilaisia kaivosten tuotantoon ja niiden nettotuloon perustuvia veromalleja.

Vertailun perusteella kaivosyhtiöiden voittoja verottavat veromallit mahdollistavat verotuoton keräämisen tehokkaasti vääristämättä yritysten taloudellista toimintaa.

Tutkimuksessa vertailtiin neljää eri veromallia, joista kaksi perustuu kaivoksen tuotannon – tarkemmin sanottuna louhitun mineraalin määrän ja arvon – verottamiseen ja kaksi kaivostoiminnan nettotulon verottamiseen.

Tuotantoveromallien etuja ovat tutkimusryhmän mukaan tasainen ja helposti ennustettava verotuotto ja helpohko toimeenpano. Niiden haittoja puolestaan olisivat kielteiset kannustevaikutukset investointeihin ja tuotantoon.

Nettotuloon kohdistuvien verojen edut ja haitat ovat päinvastaiset.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) johtavan tutkijan Seppo Karin mukaan nettotuloon kohdistuviin veromalleihin sisältyy huomattava verotuottopotentiaali, kun taas tuotantoon kohdistuvien mallien verotuotto jäisi pienehköksi.

– Toisaalta nettotuloon kohdistuvien verojen tuotto on jopa hyvin vaihtelevaa, koska maailmanmarkkinahinnat vaihtelevat ja kaivostoiminnan tuotot vaihtelevat. Tällöin myös verotuotto vaihtelee ja on vaikeasti ennustettavaa, Kari sanoi selvityksen julkaisutilaisuudessa.

VATTin, Suomen ympäristökeskuksen ja KPMG Oy Ab:n tutkimushankkeen tavoitteena oli löytää veroinstrumentti, joka takaisi yhteiskunnalle kohtuullisen tuoton uusiutumattomien luonnonvarojen hyödyntämisestä.

Tutkimuksen taustalla on pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen hallitusohjelman kirjaus kaivosveron käyttöönoton selvittämisestä.

"Verosuunnittelu on kaivosyhtiöiden keskuudessa yleistä"

Yritystoiminnan vastuullisuutta tarkkaileva kansalaisjärjestö Finnwatch kannattaa kaivosyrityksen voittojen verottamisen sijaan kaivoksen tuotannon verottamista ennen muuta siksi, että voittoihin pohjaavat veromallit ovat usein alttiita aggressiiviselle verosuunnittelulle.

– Finnwatchin jo vuonna 2016 julkaisemassa selvityksessä kävi ilmi, että aggressiivinen verosuunnittelu on kaivosyhtiöiden keskuudessa yleistä, ja voitoista perittävä vero lisäisi voitonsiirtokannusteita entisestään, Finnwatchin veroasiantuntija Saara Hietanen sanoo järjestön tiedotteessa.

Finnwatchin mukaan Suomen tulisi varmistaa lainsäädännön ja verosopimusten keinoin, että Suomessa sijaitsevien kaivosoikeuksien myyntivoitot verotetaan Suomessa myös silloin, kun ne ovat ulkomaisten yhteisöjen omistuksessa.

– Voittoihin pohjautuvan veron kohdalla on myös hyvä huomioida, että veroa maksetaan vasta siinä vaiheessa, kun yrityksen toiminta yltää positiiviseen tulokseen. Sitä ennen kansallisvarallisuudeksi katsottavia malmeja saisi edelleen hyödyntää ilman minkäänlaista korvausta, Hietanen painottaa.

Finnwatchin ennen selvityksen laatimista esittämässä veromallissa niin sanottu rojaltimaksu perittäisiin kaivannaisten arvon perusteella heti kaivostoiminnan alusta alkaen.

Kaivosteollisuus huolissaan lakikokonaisuudesta

Kaivosteollisuuden etujärjestö Kaivosteollisuus ry kallistuu eri veromallien välisessä vertailussa tulospohjaisen verotuksen kannalle.

Järjestö muistuttaa, että kaivosvero on vain yksi monista kaivosalan toimintaedellytyksiin Suomessa vaikuttavista asioista. Järjestössä ollaan huolissaan, että eri ministeriöissä valmisteltavana olevien lakien yhteisvaikutus on kaivosteollisuudelle liian raskas, vaikka yksikään laki ei sitä sellaisenaan olisi.

Tulossa olevista laeista etenkin kaivoslaki, maankäyttö- ja rakennuslaki, luonnonsuojelulain uudistus sekä energiaverotus vaikuttavat vahvasti kaivosteollisuuteen.

– Me emme täysin tyrmää tällaista veroa, mutta kokonaisuus täytyy ottaa huomioon, ettei lypsävää lehmä tapeta, Kaivosteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Pekka Suomela sanoi STT:lle.

Suomela muistuttaa, että kaivosveron valmistelua monimutkaistaa olennaisesti se, että veron piirissä olevat kahdeksan yhtiötä ovat rakenteeltaan hyvin erityyppisiä. Esimerkiksi Terrafameen kuuluvat louhintatoiminnan ohella myös prosessointi ja akkumineraalitehdas.

– Kun ne ovat kaikki samassa osakeyhtiössä, niin miten se jako tehdään, Suomela ihmettelee.