Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvallat ilmoitti, ettei palaa Open Skies -asevalvontasopimukseen

Presidentti Joe Bidenin hallinto ilmoitti perjantaina, että Yhdysvallat ei palaa Open Skies -asevalvontasopimukseen, josta edellinen presidentti Donald Trump veti maan pois viime vuonna.

– Yhdysvallat on pahoillaan siitä, että Venäjän loukkaukset ovat kaivaneet maata Open Skies -sopimuksen alta, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja.

Yhdysvaltain ilmoitus tuli vain joitakin viikkoja ennen kuin Bidenin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin on määrä tavata Genevessä. Aiemmin tällä viikolla Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Jen Psaki sanoi, että strateginen vakaus olisi yksi keskustelunaihe, kertoo uutiskanava CNN .

Vuonna 2002 voimaan tullut Open Skies eli Avoin taivas -sopimus on ollut osa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin asevalvontajärjestelmää. Se on mahdollistanut yli 30 sopimusvaltion lyhyellä varoitusajalla tekemät valvonta- ja kuvauslennot toistensa ilmatiloissa.

Myös Suomi on ollut mukana sopimuksessa ja tehnyt sekä valvontalentoja että ollut itse niiden kohteena. Open Skiesia on pidetty yhtenä toimivimmista asevalvontasopimuksista.

Aiemmin tässä kuussa Venäjän parlamentin alahuone duuma äänesti yksimielisesti maan irtautumisesta sopimuksesta. Tärkein peruste päätökselle oli Yhdysvaltain irtautuminen samasta sopimuksesta viime vuonna.