Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Henriksson: Veronkorotusten oltava viimeinen vaihtoehto, myös kunnissa

Veronkorotusten täytyy olla viimeinen vaihtoehto, korosti puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson linjapuheessaan RKP:n puoluekokouksessa. Hän esitti, että esimerkiksi yritysten takaisin toimintaan käytettäviä voittoja verotettaisiin alemmalla yhteisöverokannalla.

Lisäksi Henriksson väläytti start-up yritysten vapauttamista yhteisöverosta ensimmäisten toimintavuosien ajaksi.

– Vapauttamalla start-up yritykset yhteisöverosta esimerkiksi ensimmäisen kahden–kolmen toimintavuoden ajaksi antaisimme voimakkaan viestin siitä, että Suomessa kannattaa perustaa yrityksiä.

Henriksson sanoi puoluekokouksessa lauantaina, ettei Suomessa tarvita suurempaa progressiota veroissa. Pyrkimyksenä on hänen mukaansa keventää työn verotusta.

– Työnteon tulee aina olla kannattavaa. Jos teet enemmän töitä, tulee sen myös näkyä lompakossa. Vain se on oikeudenmukaista. Ja siksi on myös oikein pyrkiä keventämään työn verotusta.

Tavoitteena lisätä työperäistä maahanmuuttoa

Puheessaan Henriksson peräänkuulutti myös ulkomaisen työvoiman tarvetta. Hallituksen valmistelema alueellinen kokeilu ulkomaisen työvoiman tarveharkinnan keventämiseksi on hänen mukaansa ilostuttava asia. Kokeilun päättymisen jälkeen keventämisen täytyy Henrikssonin mukaan ulottua koko maahan.

– Haluamme kaksinkertaistaa työperäisen maahanmuuton vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi ulkomaisen työvoiman lupaprosesseja nopeutetaan siten, että käsittelyajat ovat korkeintaan 30 päivää, Henriksson sanoi.

Ulkomaisen työvoiman saamisen helpottamiseksi Henriksson esitti puheessaan oleskeluluvan myöntämistä kaikille, jotka ovat suorittaneet korkeakoulututkinnon Suomessa.

Henriksson täsmentää STT:lle, että hänen mielestään jo kandidaatin tutkinto sekä ammattikorkeakoulututkinto ovat sellaisia, joiden pitäisi taata valmistuneelle oleskelulupa. Tarkoituksena on turvata osaajien saanti Suomessa tulevaisuudessa.

– Mielestäni on myös hyvin luonnollista, että Suomeen opiskelemaan tulleelle henkilölle annettaisiin oleskelulupa hänen valmistuttuaan.

– Meidän intressissämmehän on, että ihmiset, jotka saavat koulutuksensa täällä, myös pysyisivät täällä. Eikä niin, että koulutetaan ihmisiä ja he sitten lähtevät jonnekin muualle valmistumisen jälkeen.

RKP:n puoluekokous järjestetään lauantaina ja sunnuntaina etäyhteyksin.