Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Israelissa tärkeä oppositiopuolue ilmaisi tukensa koalitiohallituksen muodostamiselle – Netanjahun valtakausi voi päättyä

Israelissa Naftali Bennettin johtama keskeinen oppositiopuolue, oikeistolainen Yamina antoi sunnuntaina tukensa koalitiohallituksen muodostamiselle. Jos tämä onnistuu, päättyy maan pisimpään pääministerinä toimineen Benjamin Netanjahun valtakausi.

Israelin presidentti Reuven Rivlin pyysi toukokuun alkupuolella oppositiojohtaja Yair Lapidia yrittämään hallituksen muodostamista sen jälkeen, kun vaalivoittaja Netanjahu ja hänen liittolaistensa eivät onnistuneet saamaan selvää enemmistöasemaa maan 120-paikkaisessa parlamentissa, knessetissä.

Pääministeripuolue Likud sai eniten paikkoja maaliskuun vaaleissa, mutta Netanjahu ja hänen liittolaistensa eivät onnistuneet saamaan selvää enemmistöasemaa maan 120-paikkaisessa parlamentissa, knessetissä.

Lapidin keskustalainen Yesh Atid -puolue sai vaaleissa toiseksi eniten ääniä. Lapid on aiemmin kertonut luvanneensa Netanjahun entiselle suojatille Bennettille ensimmäisenä johtovastuun mahdollisessa pääministerikiertoon perustuvassa koalitiohallituksessa.

Bennett ajaa tiukkaa uskonnollis-nationalistista linjaa.

– Teen kaikkeni kansallisen yhtenäisyyden hallituksen luomiseksi ystäväni Yair Lapidin kanssa, Bennett sanoi puolueensa kokouksen jälkeen.

Mahdollinen koalitiohallitus toisi yhteen oikeistoa, vasemmistoa ja keskustaa edustavia poliitikkoja. Poliittisesti puolueilla on vain vähän yhteisiä tavoitteita. Niitä yhdistää lähinnä halu päättää Netanjahun valtakausi, kertoo BBC .

Koalitiohallituksen muodostamisen takaraja on keskiviikkona kello 23.59.

Netanjahun houkuttelut kaikuivat kuuroille korville

Netanjahun mukaan mahdollinen koalitiohallitus olisi uhka Israelin turvallisuudelle.

Aiemmin sunnuntaina hän yritti tarrautua vallankahvaan tarjoamalla omaa vallanjakosopimusta useille aiemmille liittolaisille, muun muassa Bennettille. Hän varoitti, että muussa tapauksessa Israelia hallitsisi vaarallinen "vasemmistolainen" liittouma.

Netanjahu yritti houkutella mukaansa myös Likudista irtaantuneen Gideon Saarin ja tämän Uusi toivo -puolueen. Saar kuitenkin sanoi Twitterissä olevansa edelleen sitoutunut aikeeseen "korvata Netanjahun hallitus."

Mahdolliseen koalitiohallitukseen on tulossa mukaan myös muun muassa Benny Gantzin keskustalainen Sininen ja valkoinen -puolue, Avigdor Liebermanin kansallismielinen Israel Beiteinu -puolue sekä Merav Michaelin Työväenpuolue.