Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mediat: USA vakoili Euroopan huippupoliitikkoja tanskalaisavulla – kohteina Saksan, Ranskan, Ruotsin ja Norjan johtoa

Yhdysvallat on vakoillut ruotsalaisia, norjalaisia ​​ja muita Euroopan huippupoliitikkoja Tanskan puolustusvoimien tiedustelupalvelun FE:n avulla, uutisoivat useat tiedotusvälineet yhdessä sunnuntaina. Vakoiltujen joukossa on uutisen mukaan ollut Saksan liittokansleri Angela Merkel ja entinen ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT uutisoi, että Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA on onnistunut vakoilemaan esimerkiksi Ruotsin johtavia poliitikkoja ja virkamiehiä. SVT julkaisi uutisen yhdessä tanskalaisen, norjalaisen, saksalaisen ja ranskalaisen tiedotusvälineen kanssa.

Uutinen perustuu yhdeksään eri lähteeseen, joilla on ollut pääsy Tanskan puolustusvoimien tiedustelupalvelun FE:n salaisiin tietoihin. FE:n sisäisestä raportista, joka oli saanut koodinimen Operation Dunhammer, kävi ilmi, että NSA:n vakoilu oli tapahtunut vuosina 2012–2014.

Kohteiksi ei mainita suomalaisia

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist kertoi saaneensa tiedon vakoilusta SVT:n kautta yli viikko sitten. Hultqvistin mukaan Tanska on kommentoinut asiaa sanomalla, että läheisten liittolaisten salakuuntelua on "mahdotonta hyväksyä".

Ruotsin uutistoimisto TT kirjoittaa, että tanskalaisia ​​verkkokaapeleita epäillään käytetyn valtionjohtajien ja muiden huippupolitiikkojen salakuunteluun Ruotsissa, Norjassa, Ranskassa ja Saksassa. Uutisessa ei kerrota, että kohteiden joukossa olisi ollut Suomen johtoa.

Sunnuntaina julkaistu uutinen syntyi Tanskan yleisradion DR:n, SVT:n, Norjan yleisradion NRK:n, Süddeutsche Zeitungin, Le Monden sekä Saksan yleisradioyhtiöiden WDR:n ja NDR:n uutistoimitusten yhteistyönä.

Jo viime vuonna SVT ja DR uutisoivat, että Yhdysvaltain NSA oli vakoillut Ruotsin puolustusalan ja sotilaskoneiden valmistajaa Saabia . Nyt julkaistujen tietojen mukaan vakoilu oli paljon laajempaa.