Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työtön työnhakija voi ansaita edelleen 500 euroa kuukaudessa ilman, että työttömyysturva heikkenee

Työtön työnhakija voi tienata edelleen bruttona 500 euroa kuukaudessa ilman, että se vähentää hänen työttömyysturvaansa, kertoo Kela tiedotteessa. Normaalioloissa summa on 300 euroa kuukaudessa.

Työttömyysetuuden suojaosan korotus ja liikkuvuusavustuksen väliaikaiset ehdot pysyvät voimassa 30. syyskuuta 2021 asti. Suojaosa on se määrä, jonka voi ansaita ilman, että työttömyysetuus vähenee.

Työttömyysturvaan on tehty koronaepidemian vuoksi väliaikaisia muutoksia, jotka parantavat työttömyysturvan ehtoja ja tasoa.

Jos etuus maksetaan kuukauden välein, työtön työnhakija voi ansaita bruttona 500 euroa ilman että se vaikuttaa työttömyysetuuteen. Jos etuus maksetaan neljä viikon välein, rahamäärä on 465 euroa.

Työtulot sovitellaan yhteen työttömyysetuuden kanssa kuukauden tai neljän viikon mittaisissa jaksoissa, vaikka jaksoon sisältyisi päiviä, joilta hakijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen. Tämä voi koskea esimerkiksi päiviä, joilta hakija saa sairauspäivärahaa.

– Tällä on tavoiteltu silloin viime vuonna, kun nämä ovat tulleet, hakemuskäsittelyn sujuvuutta. Kun hakemusmäärät merkittävästi pomppasivat, niin ei tulisi viivästyksiä soviteltujen hakemusten käsittelyssä ja toimeentulon turvaamisessa, kertoo juristi Antti Ristimäki Kelasta.

Suojaosan korotus tuli alun perin voimaan viime vuoden kesäkuussa. Hakemusten käsittelyn sujuvoittamista koskevat muutokset tulivat voimaan toukokuussa 2020.

Jokainen suojaosan ylittävä euro vähentää työttömyysetuutta 50 sentillä. Korotettu suojaosa koskee niitä sovittelujaksoja, jotka alkavat viimeistään syyskuun lopussa.

Liikkuvuusavustusta yli kahden tunnin työmatkaan

Liikkuvuusavustusta voi saada syyskuun loppuun asti kokoaikatyön työmatkaan, jos päivittäinen edestakainen työmatka kestää yli kaksi tuntia. Liikkuvuusavustusta voi saada myös henkilö, joka muuttaa työn perässä.

Jos yrittäjän tulot ovat muuttuneet koronaepidemian aikana, yrittäjä voi syyskuun loppuun asti itse ilmoittaa muuttuneet tulonsa, jotka sovitellaan yhteen etuuden kanssa. Tavallisesti yritystoiminnan tulojen sovittelussa on käytetty edellisen vuoden verotustietoja.

Syksyyn jatkettuja lakimuutoksia sovelletaan automaattisesti. Työttömyysturvan hakijan pitää kuitenkin ilmoittaa tehdyt työtunnit ja työpäivät säännöllisesti, Kela muistuttaa. Kela maksaa työttömyysturvaa niille, jotka eivät voi saada ansiopäivärahaa työttömyyskassasta.

Kelan työttömyysetuuksia sai huhtikuussa 2021 yhteensä noin 245 000 henkilöä, joka on 13 000 saajaa enemmän kuin vuotta aiemmin ja reilut 4 000 vähemmän kuin maaliskuussa, kertoo Ristimäki. Ero edellisvuoteen selittynee hänen mukaansa yrittäjien työmarkkinatuen saajilla, sillä heitä oli huhtikuussa edelleen yli 24 000. Tukea maksettiin ensimmäistä kertaa viime vuoden huhtikuussa, ja silloin saajia oli vielä alle 10 000.