Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkki kaappasi Erdoganin arkkivihollisen veljenpojan Keniasta

Turkin tiedustelupalvelu on kaapannut presidentti Recep Tayyip Erdoganin arkkivihollisen Fethullah Gülenin veljenpojan Keniasta ja tuonut hänet Turkkiin, media ja Gülenin perhe kertovat. Turkki syyttää Fethullah Güleniä muun muassa vuoden 2016 epäonnistuneesta vallankaappausyrityksestä. Veljenpoika Selahaddin Güleniä Turkki syyttää terroristijärjestöön kuulumisesta, millä se viittaa Gülenin liikkeeseen.

Turkin valtiollinen uutistoimisto Anadolu kertoo, että Selahaddin Gülenin toimitti Turkkiin turvallisuuspalvelu MIT. Se ei kuitenkaan täsmentänyt, missä tämä oli otettu kiinni.

Selahaddin Gülenin vaimo kuitenkin kertoi jo puolitoista viikkoa sitten sosiaalisessa mediassa julkaisemallaan videolla, että pariskunta asuu Keniassa ja että hän ei ole kuullut miehestään kuun alun jälkeen. Selahaddin Gülen työskentelee opettajana nairobilaisessa koulussa. Tiedossa ei ole, kaapattiinko hänet Kenian viranomaisten suostumuksella.

Fethullah Gülen on asunut vuosikausia maanpaossa Yhdysvalloissa. Hän on kiistänyt osallisuutensa vallankaappausyritykseen ja korostaa liikkeensä olevan rauhanomainen.

Vallankaappausyrityksen jälkeen Turkki on puhdistanut toistasataatuhatta gülenisteiksi väittämäänsä ihmistä maan virkamieskoneistosta ja vanginnut tuhansia ihmisiä. Se on myös kaapannut kymmeniä ihmisiä ulkomailta diplomaattisista seurauksista välittämättä.