Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kevät oli hyvin sateinen – toukokuu toi sekä hellettä että reippaita sateita

Kulunut kevät oli Suomessa hyvin sateinen, summaa Ilmatieteen laitos. Kevääseen osui niin kylmiä kuin lämpimiäkin jaksoja, jotka tasoittivat maalis-toukokuun keskilämpötilan lähelle pitkän ajan keskiarvoja.

Kevään aikana satoi eniten Hämeenlinnan Pirttikoskella, runsaat 202 millimetriä. Vähiten satoi Utsjoen Kevolla, vajaat 57 millimetriä.

Toukokuussa koettiin sekä hellettä että reippaita sateita. Myös toukokuun keskilämpötila oli suuressa osassa maata lähellä pitkän ajan keskiarvoja. Idässä oli paikoin hieman tavanomaista lämpimämpää, kun taas Lapissa oli hieman tavanomaista kylmempää.

Toukokuun ylin lämpötila, 30,8 astetta, mitattiin kuukauden 19. päivä Ilomantsin Pötsönvaarassa. Lukema on hyvin lähellä toukokuun lämpötilaennätystä, joka on vuonna 1995 Lapinjärven Ingermaninkylässä mitattu 31 astetta.

Uusia toukokuun asemakohtaisia lämpötilaennätyksiä mitattiin kuun 19. päivä lisäksi Pohjois-Karjalassa Lieksassa ja Tohmajärvellä.

Tottijärvellä märkä toukokuu

Toukokuussa oli eri puolilla maata yhteensä viisi hellepäivää. Maan itäosassa sekä maan keskivaiheilla hellepäiviä oli kahdesta kolmeen, mikä on harvinaisen paljon. Vieremän Kaarakkalassa hellettä mitattiin neljänä päivänä, mikä on ajankohtaan nähden poikkeuksellisen paljon. Keskimäärin toukokuussa on kullakin mittausasemalla yksi hellepäivä.

Kuukauden alin lämpötila oli 15,1 pakkasastetta. Tämä lukema saatiin kahdella havaintoasemalla: 2. toukokuuta Enontekiön Näkkälässä ja 6. toukokuuta Kilpisjärven kyläkeskuksessa.

Toukokuun sademäärät vaihtelivat vajaan 20 ja reilun 120 millimetrin välillä. Suuressa osassa maata kuukausi oli harvinaisen tai poikkeuksellisen sateinen. Näin sateista toukokuussa on keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa tai harvemmin.

Toukokuun suurin sademäärä, lähes 123 milliä, mitattiin Nokian Tottijärvellä. Pienin toukokuun sademäärä oli puolestaan Enontekiön Kilpisjärven kyläkeskuksen 16 millimetriä.