Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän parlamentin ylähuone hyväksyi "äärijärjestöjä" koskevan lain – katsotaan olevan suunnattu oppositiopoliitikko Navalnyia vastaan

Venäjän parlamentin ylähuone hyväksyi keskiviikkona lain, joka koskee "äärijärjestöjen" jäsenten vaalikelpoisuutta.

Lain katsotaan olevan suunnattu vangitun oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin tukijoita vastaan estämällä heitä asettumasta ehdokkaaksi syksyn duuman vaaleissa. Lakiehdotus epää vaalikelpoisuuden määräajaksi niin kutsuttujen "äärijärjestöjen" johtajien lisäksi myös niiden rivijäseniltä ja tukijoilta.

Laki vaatii vielä presidentti Vladimir Putinin hyväksynnän, mikä lienee vain muodollisuus.

Navalnyi kärsii parhaillaan runsaan kahden ja puolen vuoden vankilatuomiota rangaistussiirtolassa Moskovan lähellä. Hänet otettiin kiinni tammikuussa, kun hän palasi Saksasta, missä häntä hoidettiin myrkytyksen vuoksi. Navalnyi on syyttänyt myrkytyksestä Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:tä.

Kaksi merkittävää oppositiohahmoa pidätetty viikon aikana

Kremlin otteet oppositiota kohtaan ovat tiukentuneet entisestään viime viikkoina. Venäjän nykyhallinnon vastustajien mukaan maassa on ollut syyskuulle suunniteltujen parlamenttivaalien alla käynnissä pidätys- ja pelottelukampanja, joka kohdistuu presidentti Putinin vastustajiin.

Kreml on tällä viikolla pidättänyt jo kaksi merkittävää oppositiohahmoa. Heistä toinen, Kremlin merkittävä kriitikko Dmitri Gudkov pidätettiin tiistaina.

Gudkovin pidätyksestä kertoi tämän isä Gennadi Gudkov Twitterissä. Gennadi Gudkov on Venäjän ulkopuolella asuva entinen oppositiopäättäjä. Isän mukaan Dmitri Gudkovin pidätyksen syyksi annettiin maksamattomat vuokrat.

Gudkov voi saada jopa viiden vuoden vankeustuomion.

Poliisi pysäytti rullaavan koneen vangitakseen oppositioaktivistin

Maanantaina poliisi otti kiinni oppositioaktivisti Andrei Pivovarovin. Pivovarovin kiinnioton yhteydessä poliisi pysäytti jo rullaamassa olleen lentokoneen ja otti kiinni lennolla olleen oppositioaktivistin. Pivovarov poistettiin Puolan pääkaupunkiin Varsovaan matkalla olleesta koneesta Pietarissa myöhään maanantaina.

Pivovarovin mukaan lentokone oli jo valmistautumassa lähtöön, kun poliisi nousi koneeseen ja käski häntä poistumaan koneesta. Poliisi teki kotietsinnän Pivovarovin asuntoon Pietarissa, ja 39-vuotiasta aktivistia vastaan aloitettiin tutkinta yhteistyöstä ei-toivotun järjestön kanssa.

Kotietsinnästä ja tutkinnasta kertoivat Facebookissa Pivovarovin edustajat. Jos Pivovarov tuomitaan, hän voi saada jopa kuuden vuoden mittaisen vankeustuomion.

EU on vaatinut Pivovarovin välitöntä vapauttamista.

Pivovarov on Avoin Venäjä -kansalaisjärjestön entinen johtaja. Avoin Venäjä -järjestön perusti maanpaossa elävä entinen oligarkki ja Venäjän nykyhallinnon vastustaja Mihail Hodorkovski.

Avoin Venäjä luokiteltiin Venäjällä vuonna 2017 ei-toivotuksi järjestöksi, mikä tarkoittaa, että sille työskentelevät ihmiset voidaan tuomita sakkoihin tai vankeuteen.