Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-komissio kehottaa jäsenmaita jatkamaan talouden tukemista ensi vuonnakin – budjettisääntöjen höllennykset jatkuvat vielä ensi vuonna

Euroopan komissio kehottaa EU:n jäsenmaita jatkamaan taloutta tukevia toimia tänä ja ensi vuonna. Komission mukaan maiden tulisi hyödyntää elpymispaketista tuleva rahoitus mahdollisimman hyvin ja välttää tukitoimien ennenaikaista lopettamista.

Talouskomissaari Paolo Gentiloni korostaa oikean ajoituksen tärkeyttä ja näkee, että tukitoimista luopumisen tulisi edetä aikanaan asteittain.

Komissio julkisti tänään vuosittaiset suosituksensa EU-maiden talouspolitiikkaan. Pandemian vuoksi EU:n budjettisääntöjä on höllennetty, mikä on mahdollistanut jäsenmaille poikkeamisen julkisen talouden vaatimuksista.

Talouskurin höllennykset jatkuvat ensi vuoden loppuun. Komissio arvioi, että budjettisääntöihin palataan vuonna 2023.

Sitä ennen EU:ssa on tarkoitus käydä keskustelu budjettisääntöjen uudistamisesta. Gentilonin mukaan tehtävä ei ole helppo.

– Tiedämme, ettei taskuissamme ole ratkaisuja ja on rakennettava yhteisymmärrystä sääntöjen muuttamisesta, Gentiloni sanoi komission tiedotustilaisuudessa.

Komission varapuheenjohtajan Valdis Dombrovskisin mukaan olisi tärkeää, että sääntöjä pystyttäisiin yksinkertaistamaan sekä samalla kiinnittämään huomiota esimerkiksi velkakestävyyteen.

Vain kolme jäsenmaata täyttäisi alijäämätavoitteen

Tavallisina aikoina EU:n vakaus- ja kasvusopimus määräisi jäsenmaita esimerkiksi pitämään julkisen talouden alijäämän korkeintaan kolmessa prosentissa ja julkisen talouden velan 60 prosentissa bruttokansantuotteesta.

Komission mukaan tällä hetkellä alijäämätavoitteen täyttäisi vain kolme jäsenmaata: Ruotsi, Tanska ja Bulgaria.

Suomen alijäämä on tavoitetasoa suurempi ja myös julkisen talouden velka ylittää tavoitteen.

Budjettisääntöjen höllennysten vuoksi komissio ei kuitenkaan aseta jäsenmaita liiallisen alijäämän menettelyyn.

Suomelle vauhtia kasvuun

Suomelle komissio suosittelee talouden kestävyyden kohentamista keskipitkällä aikavälillä, kun taloustilanne sen mahdollistaa. Komissio toivoo, että Suomi tehostaisi investointeja kasvumahdollisuuksien tukemiseksi ja kiinnittäisi huomiota myös rakenneuudistuksiin.

Ensi vuonna Suomen tulisi kuitenkin komission mukaan jatkaa elvyttämistä ja käyttää siihen sekä elpymispaketin varoja että kansallisia toimia.

Edellinen valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) arvioi kolumnissaan toukokuun alkupuolella, että Suomen julkinen talous voi kohentua niin, että julkisen talouden alijäämä laskee alle kolmen prosentin rajan jo ensi vuonna.

Näin voi Vanhasen mukaan käydä, vaikka kehysriihessä päätettiin budjettikehysten ylittämisestä.