Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Israelissa päästiin sopuun uudesta koalitiohallituksesta – Netanjahun 12-vuotinen kausi pääministerinä näyttää päättyvän

Israelissa on päästy sopuun uudesta hallitusyhteistyöstä. Oppositiojohtaja Yair Lapid kertoi myöhään keskiviikkona onnistuneensa muodostamaan koalitiohallituksen.

Jos nyt muodostettu hallitus saa hyväksyntänsä 120-paikkaiselta parlamentilta, tarkoittaa se maan pitkäaikaisen pääministerin Benjamin Netanjahun astumista syrjään. Likud-puoluetta edustava Netanjahu on ollut pääministerinä yhtäjaksoisesti 12 vuotta.

Pääministerinä aloittaisi uskonnollista kansallismielisyyttä edustavan Yamina-puolueen Naftali Bennett, jolta keskustalaisen Yesh Atid -puolueen Lapid ottaisi hallituksen johtovastuun kahden vuoden jälkeen hallituskauden puolivälissä.

Lapidin ilmoitus sovun syntymisestä tuli vain hetkeä ennen keskiyöhön asetettua määräaikaa.

– Minä onnistuin. Lupaan, että tämä hallitus palvelee kaikkia Israelin kansalaisia. Heitä, jotka äänestivät sen puolesta ja heitä, jotka eivät niin tehneet, Lapid kirjoitti Facebook-tilillään.

Äänestys saattaa lykkääntyä lähes pari viikkoa

Vielä ei ollut tarkkaa tietoa siitä, milloin parlamentti knesset kokoontuu äänestämään uuden hallituksen luottamuksesta. Israelilaisessa Times of Israel -lehdessä pidettiin mahdollisena, että knessetin puheenjohtaja, Netanjahun Likud-puolueeseen kuuluva Yariv Levin, yrittää viivyttää äänestystä.

Times of Israelin mukaan äänestyksen järjestyminen saattaa kestää jopa 12 päivää. Sekä hallituksen muodostaja Lapid että Israelin presidentti Reuven Rivlin ovat vaatineet parlamenttia koolle nopeasti.

Tuoreen koalition huolena on, että Netanjahu liittolaisineen pyrkii kaikin keinoin murentamaan haurasta hallitussopua. Netanjahu on kutsunut koalitiota "vuosisadan huijaukseksi" ja väittänyt sen vaarantavan Israelin turvallisuuden.

Mikäli uusi hallitus kaatuu, on Israelissa todennäköisesti edessä jälleen uudet parlamenttivaalit.

Kahdeksan erimielistä ryhmää

Koalitiohallitukseen on osallistumassa kahdeksan poliittista ryhmää, kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC . Ryhmillä on keskenään merkittäviäkin näkemyseroja. BBC:n mukaan koalition puolueita tuntuu yhdistävän vahvimmin tavoite Netanjahun syrjäyttämisestä.

BBC:n mukaan kaikkien kahdeksan ryhmän äänet tarvitaan enemmistön saavuttamiseen parlamentissa. Käytännössä niillä on kapein mahdollinen enemmistö eli 61 paikkaa. Yhteensä knessetissä istuu 13 eri puoletta tai ryhmää, Times of Israel kertoo.

Hallitusneuvottelut hotellissa Tel Avivin lähistöllä olivat kestäneet päiväkausia, kertoo uutistoimisto AFP. Paikalla oli myös satoja mielenosoittajia, joista osa vastusti ja osa kannatti muodostumassa olevaa koalitiohallitusta. AFP:n mukaan mielenosoituksia vahti suuri määrä poliiseja.

Israelissa on käyty kahden vuoden sisällä neljät parlamenttivaalit. Presidentti Rivlin nimesi Lapidin johtamaan hallituksen muodostamista, kun Netanjahu epäonnistui tehtävässä jälleen maaliskuun vaalien jälkeen.

Arabipuolue nousemassa hallitukseen ensimmäistä kertaa

Koalitiossa on mukana esimerkiksi konservatiivinen arabipuolue Raam. Sen johtaja Mansour Abbas ilmoitti myöhään keskiviikkona puolueen liittyneen koalitioon, jotta se voisi turvata Israelissa vähemmistönä olevan palestiinalaistaustaisen väestön asemaa. Arabipuolue on nyt nousemassa Israelissa hallitukseen ensimmäistä kertaa.

Yamina-puolueen pääministerikandidaatti Bennett puolestaan on tukenut voimakkaasti Israelin siirtokuntahankkeita miehitetyllä palestiinalaisalueella Länsirannalla. Israelilaisten siirtokunnat palestiinalaisalueilla on kansainvälisesti tuomittu laittomina.

AFP:n mukaan muut arabitaustaista väestöä edustavat puolueet ovatkin jo ilmaisseet, etteivät ne tue koalitiota.

Jännitteet sotilaallisesti ylivoimaisen Israelin ja palestiinalaisten välillä eskaloituivat viime kuussa lähes kahden viikon veriseksi yhteenotoksi, jossa Israel muun muassa pommitti raskaasti Gazan aluetta.

Israelin iskuissa kuoli yli 250 palestiinalaista ja kymmenet tuhannet pakenivat kodeistaan. Israelissa kuolonuhreja oli 12. Palestiinalaisjärjestö Hamas vastasi Israelin ilmaiskuihin rakettitulella.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.