Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Uuden arkistoselvityksen mukaan Lahden vankileirillä kuoli useampi kuin joka kymmenes punavanki, Israelissa päästiin sopuun uudesta koalitiohallituksesta

Uusi arkistoselvitys: Lahden vankileirillä kuoli useampi kuin joka kymmenes punavanki

Kansallisarkiston julkaisema uusi arkistoselvitys valottaa Lahdessa toimineen Hennalan vankileirin oloja ja siellä kuolleiden punaisten määrää. Enimmillään vankileirillä oli yli 10 000 vankia, joista kuoli yli 1 167 eli useampi kuin joka kymmenes vanki.

Keväällä 1918 Lahden seudulla tapahtuivat sisällissodan suurimmat joukkoteloitukset. Niissä surmattiin 745 vankia, joista yli 200 oli nuoria naisia. Lisäksi valtiorikosoikeuksien tuomitsemia kuolemanrangaistuksia pantiin Lahdessa täytäntöön yhteensä 31.

Lahden vankileiri toimi Hennalan kasarmeilla toukokuusta 1918 marraskuuhun 1919.

Valtioneuvoston arkisto tilasi Lahden vankileiriä koskevan arkistoselvityksen vuonna 2019.

Uutissuomalainen: Yli puolet suomalaisista hakee tietoa kuntavaaliehdokkaista ensisijaisesti vaalikoneista

Vaalikoneet ovat yli puolelle suomalaisista ensisijainen tiedonhankintakanava kuntavaaleissa, ilmenee Uutissuomalaisen teettämästä kyselystä. Kuntavaaligallupissa kysyttiin, mistä kyselyyn vastanneet hakevat ensisijaisesti tietoa ehdokkaista äänestyspäätöksen tueksi.

Vaalikoneet ensisijaiseksi tiedonhankintakanavaksi mainitsee 52 prosenttia vastaajista. Toiseksi suosituin tapa on hankkia tietoa uutisista, jotka ensisijaiseksi tiedonhankintakanavaksi mainitsee yhdeksän prosenttia vastaajista. Kahdeksan prosenttia kertoi hakevansa tietoa suoraan ehdokkaalta.

Gallupiin vastasi verkkokyselyssä 18.–26. toukokuuta tuhat ihmistä. Tutkimuksen toteutti Tietoykkönen. Tuloksien virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Poliisi: Pietarsaaressa Vanhan sataman alueelta vedestä löytyi henkilöauto, jonka sisällä oli vainaja – tunnistettu joulukuussa kadonneeksi ilmoitetuksi mieheksi

Pohjanmaalla Pietarsaaressa on löytynyt Vanhan sataman alueelta vedestä henkilöauto, jonka sisällä oli vainaja. Asiasta kertoo poliisi tiedotteessa.

Poliisin mukaan autosta löytynyt vainaja on tunnistettu joulukuussa kadonneeksi ilmoitetuksi mieheksi.

Auto löytyi poliisin mukaan keskiviikkona. Tiedotteessa ei kerrota tarkempia yksityiskohtia.

Poliisi kertoo jatkavansa asian selvittämistä.

Pelastuslaitos: Kokkolassa jäteasemalla syttyneessä suuressa tulipalossa ei enää leviämisvaaraa

Keskipohjanmaalla Kokkolassa syttyneessä Storkohmon jäteaseman tulipalossa ei ole enää leviämisvaaraa, kertoi pelastuslaitos puoliltaöin.

Pelastuslaitos kertoi saaneensa estettyä palon leviämisen muihin rakennuksiin ja öljysäiliöihin sekä pysäytettyä leviämisen jätekasoissa.

Hätäkeskus sai ilmoituksen suureksi luokitellusta palosta noin kello 21.45 keskiviikkoiltana. Torstaina puoliltaöin sammutustöiden ennakoitiin kestävän koko yön. Paloa sammuttamassa oli yhdeksän pelastuslaitoksen yksikköä. Palossa ei ole tullut henkilövahinkoja.

Jäteasema sijaitsee Storkohmon teollisuusalueella kaupungin eteläpuolella.

Israelissa päästiin sopuun uudesta koalitiohallituksesta

Israelissa on päästy sopuun uudesta hallitusyhteistyöstä. Oppositiojohtaja Yair Lapid kertoi myöhään keskiviikkona onnistuneensa muodostamaan koalitiohallituksen. Jos nyt muodostettu hallitus saa hyväksyntänsä 120-paikkaiselta parlamentilta, tarkoittaa se maan pitkäaikaisen pääministerin Benjamin Netanjahun astumista syrjään.

Times of Israel -lehden mukaan äänestys parlamentissa voi venyä lähes kahden viikon päähän.

Pääministerinä aloittaisi uskonnollista kansallismielisyyttä edustavan Yamina-puolueen Naftali Bennett, jolta Yesh Atid -puolueen Lapid ottaisi hallituksen johtovastuun hallituskauden puolivälissä. (Lähde: AFP)

Yhdysvallat suunnittelee kymmenien miljoonien koronarokoteannosten laittamista maailmanlaajuiseen jakeluun

Yhdysvaltojen on määrä julkistaa pian suunnitelmansa laittaa kymmeniä miljoonia koronarokoteannoksia maailmanlaajuiseen jakeluun, kertovat muun muassa uutiskanava CNN ja uutistoimisto AFP.

Presidentti Joe Bidenin on määrä kertoa suunnitelmasta lähipäivinä, maan ulkoministeri Antony Blinken sanoi keskiviikkona vieraillessaan Costa Ricassa.

Blinkenin mukaan rokoteannoksia on tulossa jakoon 80 miljoonaa. Niitä on tarkoitus jakaa yhteistyössä Maailman terveysjärjestön WHO:n Covax-ohjelman kanssa. Covaxin tavoitteena on taata rokotteiden jakelu kaikkialla maailmassa.

Yhdysvallat ja muut rikkaat maat ovat pandemian jatkuessa saaneet osakseen yhä kovenevaa kritiikkiä siitä, että ne hamstraavat rokotteita jopa yli oman tarpeensa.

Leijonat ja Tshekki mittelevät MM-puolivälierässä illalla

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue taistelee pääsystä MM-kisojen mitalipeleihin illalla Tshekkiä vastaan. Puolivälieräottelu Latvian Riiassa alkaa kello 20.15.

Alkulohkossa ainoastaan Kazakstanille hävinnyt Suomi sijoittui kisojen B-lohkossa toiseksi. Kisat kahdella tappiolla aloittanut Tshekki päätti lohkovaiheen viiteen peräkkäiseen voittoon ja oli A-lohkon kolmas.

Suomen ja Tshekin ottelun kanssa pelataan samaan aikaan myös Venäjän ja Kanadan puolivälierä. Iltapäivän puolivälierät Yhdysvallat–Slovakia ja Sveitsi–Saksa alkavat kello 16.15.