Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Israelin uusi koalitiohallitus haluaa äänestyksen uudesta puheenjohtajasta ja hallituksen luottamuksesta maanantaina

Israelissa muodostetun uuden hallituskoalition jäsenet vaativat parlamentti knessetiä äänestämään uudesta puheenjohtajasta ja hallituksen luottamuksesta maanantaina.

Times of Israel -lehden mukaan uudeksi puheenjohtajaksi esitetään Yesh Atids -puolueen Mickey Levyä. Hän on entinen Jerusalemin poliisipäällikkö.

Lehden mukaan Israelissa pidetään mahdollisena, että knessetin puheenjohtaja, pitkäaikaisen pääministerin Benjamin Netanjahun Likud-puolueeseen kuuluva Yariv Levin yrittää viivyttää äänestystä.

Times of Israelin mukaan äänestyksen järjestyminen saattaa kestää jopa 12 päivää. Sekä hallituksen muodostaja, oppositiojohtaja Yair Lapid että Israelin presidentti Reuven Rivlin ovat vaatineet parlamenttia koolle nopeasti.

Tuoreen koalition huolena on, että Netanjahu liittolaisineen pyrkii kaikin keinoin murentamaan haurasta hallitussopua. Netanjahu on kutsunut koalitiota "vuosisadan huijaukseksi" ja väittänyt sen vaarantavan Israelin turvallisuuden.

Mikäli uusi hallitus kaatuu, on Israelissa todennäköisesti edessä jälleen uudet parlamenttivaalit.

Sovusta kerrottiin vain hetki ennen mä äräaikaa

Lapid kertoi myöhään keskiviikkona onnistuneensa muodostamaan koalitiohallituksen.

Jos nyt muodostettu hallitus saa hyväksyntänsä 120-paikkaiselta parlamentilta, tarkoittaa se maan pitkäaikaisen pääministerin Netanjahun astumista syrjään. Likud-puoluetta edustava Netanjahu on ollut pääministerinä yhtäjaksoisesti 12 vuotta.

Pääministerinä aloittaisi uskonnollista kansallismielisyyttä edustavan Yamina-puolueen Naftali Bennett, jolta keskustalaisen Yesh Atid -puolueen Lapid ottaisi hallituksen johtovastuun kahden vuoden jälkeen hallituskauden puolivälissä.

Lapidin ilmoitus sovun syntymisestä tuli vain hetkeä ennen keskiyöhön asetettua määräaikaa.

– Minä onnistuin. Lupaan, että tämä hallitus palvelee kaikkia Israelin kansalaisia. Heitä, jotka äänestivät sen puolesta ja heitä, jotka eivät niin tehneet, Lapid kirjoitti Facebook-tilillään.

Kykeneekö Benjamin Netanjahu vielä kampittamaan Israelin uuden hallituksen?

Israelin seuraavan hallituksen syntyprosessi kertoo paljon sen hatarasta pohjasta. Viimeiset nimet saatiin sopimuspaperiin vasta määräajan viimeisillä minuuteilla. Poliittisesti kirjavaan kahdeksan puolueen liittoa yhdistää varmuudella vain yksi asia: halu syrjäyttää Benjamin Netanjahu pääministerin paikalta.

Maata 12 vuotta johtanut Netanjahu taas tunnetaan kovana poliittisena pelurina, joten Israeliin ei voi luvata lähipäiviksi kovin seesteisiä aikoja. Keskiviikkona oli vielä epäselvää, koska maan parlamentti knesset äänestää uuden hallituksen luottamuksesta.

Uusi hallitus haluaisi äänestyksen mahdollisimman pian, mutta joidenkin arvioiden mukaan sitä voidaan joutua odottamaan toista viikkoa. Sinä aikana Netanjahu voi nostaa esiin "vuosisadan huijaukseksi" nimittämänsä liittouman sisäisiä erimielisyyksiä ja usuttaa sen jäseniä toisiaan vastaan.

– Kaikkien oikeiston äänillä valittujen kansanedustajien pitää vastustaa tätä vaarallista vasemmistohallitusta, Netanjahu tviittasi torstaina.

Yksikin loikkari riittäisi 61 edustajan enemmistön murtumiseen 120-paikkaisessa knessetissä ja uuden hallituksen kaatumiseen jo ennen sen syntymistä.

– Samppanjan avaaminen on juuri nyt pikkuisen hätiköityä, sanoo politiikan tutkija Tamar Mermann Israel Democracy Institutesta.

"Netanjahu enemmän haitta kuin etu"

Hankkeen kaatuminen ei tosin merkitsisi välttämättä Netanjahun valtakauden jatkumista vaan todennäköisesti uusia vaaleja. Ne olisivat jo viidennet reilun kahden vuoden aikana, mikä olisi liikaa monille israelilaisille.

Kyllästyneitä ollaan oltu myös Netanjahuun, joka on kaiken lisäksi syytteessä lahjusten ottamisesta. Tieto uudesta hallitussovusta saikin monet ihmiset juhlimaan kaduille keskiviikon vastaisena yönä.

– Menetimme jo melkein toivomme. Nyt toivomme, että näiden kahden hyvin vaikean vuoden jälkeen meille koittaa uusi mahtava aikakausi, iloitsi telavivilainen Chen Kostukovsky.

Myös politiikan tutkija Mermann arvioi, että kaikesta epävarmuudesta huolimatta 71-vuotiaan Netanjahun aikakausi saattaa olla ohi.

– Vaikka hän käy parhaillaan elämänsä taistelua, niin Netanjahu on selvästi juuri nyt myös omassa puolueessaan enemmän haitta kuin etu, Mermann sanoo.

Myös arabipuolue mukana

Vasemmiston ja oikeiston sekä uskonnollisten ja maallisten puolueiden lisäksi uuteen koalitioon tulee ensi kertaa mukaan myös islamistisena pidetty konservatiivinen arabipuolue Ra'am. Sen johtaja Mansour Abbas sanoo haluavansa turvata hallituksesta käsin Israelissa vähemmistönä olevan palestiinalaistaustaisen väestön asemaa.

– Saavutimme oikeutuksen vaikuttaa Israelin poliittiseen järjestelmään sen sijaan, että olemme vain läsnä knessetissä, Abbas perusteli.

Harva kuitenkin uskoi näkevänsä juutalaissiirtokuntien purkamista kannattavan Abbasin kirjoittamassa nimeään hallituspaperiin vieressään Bennett, joka puolestaan kannattaa siirtokuntien rakentamista.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.