Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lääkärijärjestö: Myanmarin terveydenhoitojärjestelmä on romahtanut vallankaappauksen myötä

Myanmarissa terveydenhoitojärjestelmä on romahtanut armeijan vallankaappauksen seurauksena, sanoo Lääkärit ilman rajoja -järjestö.

Armeija kaappasi vallan Myanmarissa helmikuun alussa. Maan asukkaiden mahdollisuudet saada terveydenhuoltoa ovat sen jälkeen merkittävästi huonontuneet, järjestö kertoo tiedotteessaan.

Monet julkiset sairaalat ja klinikat ovat suljettuja tai armeijan käytössä. Avoinna olevissa sairaaloissa on henkilöstön lakon vuoksi rajoitetusti palveluja.

Järjestön mukaan potilaat joutuvat yleensä valitsemaan heille liian kalliista yksityisistä laitoksista tai armeijan valvomista sairaaloista. Jälkimmäisissä potilaan turvallisuus voi olla vaarassa, erityisesti jos tämä on osoittanut mieltään sotilashallitusta vastaan.

Hyökkäyksiä myös terveydenhoitoon

Paikallisen tarkkailujärjestön mukaan Myanmarissa on kuollut yhteensä yli 800 ihmistä, kun vallan kaapannut sotilasjuntta on tukahduttanut mielenosoituksia voimakeinoin.

Terveydenhoitohenkilöstöä ja -laitoksia kohtaan on Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan hyökätty vallankaappauksen alusta alkaen 179 kertaa. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan iskuissa on kuollut 13 ihmistä.

Sotilasviranomaiset ovat rajoittaneet kansalaisjärjestöjen klinikoiden toimintaa, tiedotteessa kerrotaan. Järjestöjen toimintaa vaikeuttaa myös vallankaappauksen halvaannuttama talous.

– Sairaiden ja haavoittuneiden on saatava sairaanhoitoa. Terveydenhuollon henkilöstöön kohdistuva väkivalta, vangitseminen ja pelottelu on lopetettava, vaatii Linda Konate, Lääkärit ilman rajoja -järjestön Suomen-toimiston toiminnanjohtaja tiedotteessa.