Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Bosnian teurastaja" jälleen alkuviikosta oikeuden edessä – tuomioistuin antaa päätöksensä serbikomentajan valituksesta

Haagin vetoomustuomioistuimen on määrä tiistaina antaa viimeinen tuomionsa Srebrenican joukkomurhasta, kun tuomioistuin kertoo päätöksensä Bosnian sodan serbikomentajan Ratko Mladicin valituksesta.

"Bosnian teurastajaksi" nimetty Mladic tuomittiin vuonna 2017 elinkautiseen vankeuteen kansanmurhasta Srebrenicassa sekä muista vuosien 1992–95 sodassa tehdyistä sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Mladicin valitusta kansanmurhatuomiosta käsiteltiin viime vuonna Haagissa. Syyttäjät sanoivat tuolloin, ettei oikeudella ole mitään perusteita kumota Mladicin tuomiota.

– Hän käytti komennossaan olevia joukkoja teloittaakseen tuhansia miehiä ja poikia, kiteytti syyttäjä Laurel Baig.

Mladicin puolustuksen mukaan hän ei ollut kansanmurhan aikaan edes Srebrenicassa, joten hän ei voinut määrätä verilöylyä. Puolustuksen mukaan kansanmurhasta olivat vastuussa kostoa janonneet sotilaat, jotka eivät enää olleet esimiehiensä hallittavissa.

Tuomioistuimen on määrä kertoa päätöksensä tiistaina neljältä iltapäivällä Suomen aikaa. Koronavirusrajoitusten takia oikeussaliin ei pääse toimittajia, vaan tuomio on nähtävissä nauhoitukselta, joka julkaistaan puolen tunnin viiveellä. Mladicin odotetaan olevan paikalla oikeussalissa.

Yli 8 000 muslimimiestä ja -poikaa surmattiin

Serbijoukot surmasivat Bosnia ja Hertsegovinan itäosassa sijaitsevan Srebrenican kaupungin valtauksen jälkeen heinäkuussa 1995 muutamassa päivässä yli 8 000 muslimimiestä ja -poikaa. Kyseessä on pahin Euroopassa tapahtunut veriteko sitten toisen maailmansodan. Srebrenican joukkomurha on kansainvälisissä tuomioistuimissa määritelty kansanmurhaksi.

Uhrien äitejä on saapumassa tiistaina tuomioistuimen ulkopuolelle odottamaan tietoa tuomiosta.

– Me menemme Haagiin katsomaan pyöveliä vielä kerran silmiin, kun hän vihdoin saa tuomionsa, sanoi uutistoimisto AFP:lle Srebrenican äidit -järjestön johtaja Munira Subasic.

Nyt 78-vuotias Mladic oli yksi viimeisistä tuomituista vuosina 1993–2017 toimineessa entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuimessa. Siltä ja Ruandan kansanmurhaa käsitelleeltä YK-tuomioistuimelta kesken jääneitä juttuja käsittelemään perustettiin Haagiin erityinen vetoomustuomioistuin.