Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinan toimet Xinjiangissa voivat estää miljoonien vauvojen synnyn, arvioi tutkija

Erityisesti Xinjiangin uiguurimuslimeja sortava politiikka voi Kiinassa estää miljoonien vähemmistöön kuuluvien vauvojen syntymän kahden tulevan vuosikymmenen aikana, selviää tunnetun saksalaistutkijan tuoreesta tutkimuksesta.

Ennusteiden mukaan vähemmistöjen syntyvyyden väheneminen voisi nostaa eteläisessä Xinjiangissa Kiinan suurimman etnisen ryhmän eli han-kiinalaisten osuuden noin 8 prosentista 25 prosenttiin. Muualla Kiinassa han-kiinalaiset ovat enemmistössä.

Xinjiangiin liittyvästä työstään tunnettu Adrian Zenz sanoo, että julkisesti saatavilla olevista Kiinan turvallisuustutkijoiden dokumenteista selviää, että tutkijat syyttävät vähemmistöyhteisöjä levottomuuksista ja ehdottavat väestönkasvun hillitsemistä riskinhallinnan keinona. Zenzin mukaan kiinalaisviranomaiset pitävät syntyvyyden rajoittamista tärkeinä välineenä alueen väestön koostumuksen muovaamisessa.

Kiinan hallinto on jo vuosien ajan pyrkinyt tiukentamaan otettaan raja-alueesta, jossa on historiallisesti ollut taloudellista eriarvoisuutta ja ajoittaisia levottomuuksia. Viime vuosikymmeninä miljoonia han-kiinalaisia on muuttanut Xinjiangiin etsimään töitä.

Toive lisälapsista ei ulotu vähemmistöihin

Viime viikolla Kiina teki merkittävän muutoksen väestöpolitiikassaan linjaamalla, että pariskunnat saavat jatkossa saada kolme lasta kahden sijasta. Asiantuntijoiden mukaan toive syntyvyyden kasvusta vanhenevan väestön keskellä ei kuitenkaan ulotu vähemmistöihin ja erityisesti Xinjiangiin.

Viranomaiset ovat esimerkiksi vanginneet Xinjiangissa liian paljon lapsia saaneita, ja lisäksi on esitetty väitteitä pakkosterilisoinneista.

Zenz on kertonut havainneensa tutkimuksessaan, että Kiina pyrkii vähentämään etnisten vähemmistöjen väestönkasvua saadakseen han-kiinalaisten osuutta väestöstä kasvatettua Xinjiangissa.

Australian Strategic Policy Institute -tutkimuslaitoksen mukaan Xinjiangin syntyvyys putosi lähes puoleen vuosien 2017 ja 2019 välillä. Tutkimuslaitos kertoo, että pudotus on suurin kaikista Kiinan alueista ja äärimmäisin myös maailmanlaajuisesti sitten vuoden 1950.

Zenz on laskenut, että sortavalla politiikalla saatetaan estää jopa 4,5 miljoonan vähemmistöihin kuuluvan lapsen syntymä vuoteen 2040 mennessä.

Kiinan toimet Xinjiangissa ovat herättäneet kasvavaa kansainvälistä arvostelua. Yhdysvaltojen mukaan Kiinan hallinto suorittaa Xinjiangissa kansanmurhaa. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan ainakin miljoonaa enimmäkseen muslimivähemmistöihin kuuluvaa ihmistä pidetään leireillä alueella ja heillä teetetään pakkotyötä.

Kiina on kiistänyt syytökset ja osoitellut sen sijaan muun muassa taloudellisia saavutuksiaan Xinjiangissa. Maa on asettanut vastapakotteita sekä tukenut oikeusjuttuja arvostelijoitaan, myös Zenziä, vastaan.

_________

Korjattu klo 13.56: Uutistoimisto AFP korjaa juttuaan. Han-kiinalaisten osuus nousisi 25 prosenttiin eteläisessä Xinjiangissa, ei koko Xinjiangissa.