Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bosnian teurastajan Ratko Mladicin elinkautinen pysyi voimassa

Bosnian sodan serbikomentajan Ratko Mladicin elinkautistuomio Srebrenican joukkomurhasta pysyy voimassa, päätti Haagin vetoomustuomioistuin tiistaina. Myös tuomiot sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan pysyivät voimassa.

Tuomio on lopullinen eikä siitä voi enää valittaa.

Bosnian teurastajaksi nimetty Mladic tuomittiin vuonna 2017 elinkautiseen vankeuteen kansanmurhasta Srebrenicassa sekä muista Jugoslavian hajoamissodassa vuosina 1992–95 tehdyistä sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Mladicin puolustus on väittänyt, ettei hän olisi ollut kansanmurhan aikaan edes Srebrenicassa. Valituksen käsittelyä on lykätty muun muassa koronapandemian vuoksi.

Tuomionlukua seuraamaan tuomioistuimen ulkopuolella oli kokoontunut joitakin äitejä, joiden pojat tapettiin Srebrenicassa.

– Tämä on historiallinen päivä: ei vain meille äideille, vaan Balkanille, Euroopalle ja koko maailmalle, sanoi Srebrenican äidit -järjestöä johtava Munira Subasic uutistoimisto AFP:lle.

– Hän on hirviö, joka ei katunut tekojaan, ei edes 26 vuoden jälkeen. Minne tahansa armeija meni, minne tahansa heidän saappaansa astuivat, he tekivät joukkomurhia, hän jatkoi.

Serbijoukot surmasivat Bosnian ja Hertsegovinan itäosassa sijaitsevan Srebrenican kaupungin valtauksen jälkeen heinäkuussa 1995 muutamassa päivässä yli 8 000 muslimimiestä ja -poikaa. Kyseessä on pahin Euroopassa tapahtunut veriteko sitten toisen maailmansodan. Srebrenican joukkomurha on kansainvälisissä tuomioistuimissa määritelty kansanmurhaksi.

Tuomioita ja kyseenalaisia vapautuksia

Jugoslavian sotarikostuomioistuin asetti syytteisiin yhteensä 160 ihmistä , joista 90 on tuomittu. Eniten tuomioita on annettu nykyisen Bosnian ja Hertsegovinan valtion alueella tapahtuneista rikoksista.

Tuomittujen joukossa on muun muassa Mladicin kanssa aktiivisesti toiminut Bosnian serbien entinen johtaja Radovan Karadzic, joka tuomittiin 40 vuoden vankeusrangaistukseen vuonna 2016. Toissa vuonna hänen tuomionsa kovennettiin elinkautiseksi.

Syytteistä on vapautettu lähes 20 ihmistä. Kritiikkiä on nostanut muun muassa kroaattikenraali Ante Gotovinan vapautus.

Gotovina tuomittiin 24 vuodeksi vankeuteen sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan vuonna 2011, mutta tuomioistuimen valituselin vapautti hänet seuraavana vuonna. Yhdysvaltojen on epäilty painostaneen tuomioistuinta vapauttamaan Gotovinan.

Vapautuksensa jälkeen hänet nimitettiin korkeaan virkaan Kroatian puolustusministeriössä.

Toinen paljon keskustelua nostanut tapaus koski serbipoliitikko Vojislav Seseljin tuomiota. Vuonna 2018 hänet tuomittiin kymmeneksi vuodeksi rikoksista ihmisyyttä vastaan, mutta Seselj ei joutunut vankilaan kärsimään rangaistustaan, sillä hän ehti olla 12 vuotta vangittuna odottamassa oikeudenkäynnin tulosta.

Osa syytetyistä on myös ehtinyt kuolla joko ennen oikeusprosessia tai sen aikana. Heihin lukeutuu muun muassa sodan yksi keskeisimmistä hahmoista, Jugoslavian entinen presidentti Slobodan Milosevic, jota syytettiin muun muassa sotarikoksista ja kansanmurhasta. Hän kuoli kesken oikeudenkäyntinsä vuonna 2006 sellissään Hollannissa.

---

Lähteinä al-Jazeera, Jugoslavian sotarikostuomioistuimen sivut, AFP