Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EKP kertoo jatkavansa arvopapereiden netto-ostoja ainakin ensi vuoden maaliskuun loppuun saakka

Euroopan keskuspankki jatkaa arvopapereiden osto-ohjelmaansa entiseen tapaan. Koronaan liittyvään osto-ohjelmaan on varattu 1 850 miljardia euroa.

EKP kertoo tekevänsä netto-ostoja vielä ainakin ensi vuoden maaliskuun loppuun saakka. Ostoja jatketaan joka tapauksessa, kunnes EKP katsoo koronaviruspandemian kriisivaiheen päättyneen.

Lisäksi EKP:n neuvosto odottaa rahoitusoloista ja inflaationäkymistä tekemänsä arvion perusteella, että osto-ohjelmassa tehdään seuraavanakin vuosineljänneksenä netto-ostoja merkittävästi nopeammin kuin vuoden alkukuukausina.

Keskuspankki kertoo, että ostoja tehdään joustavasti markkinatilanteen mukaan. Niillä pyritään estämään rahoitusolojen tiukentuminen.

EKP korostaa, että ostojen joustava ohjaaminen eri aikoina eri arvopaperiluokkiin ja eri maihin tukee sekin jatkuvasti rahapolitiikan sujuvaa välittymistä.

Kun koittaa se aika, että osto-ohjelmassa hankittujen omaisuuserien erääntyvät takaisin, maksettavan pääoman uudelleen sijoittamista jatketaan ainakin vuoden 2023 loppuun saakka.

Erääntyvistä arvopapereista luovutaan EKP:n mukaan vähin erin niin, että rahapolitiikka pysyy asianmukaisesti mitoitettuna.

Ekonomistit eivät odottaneet korkojen nostoa

EKP pitää ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan tasan nollassa prosentissa. Myöskään talletuskorko ja maksuvalmiusluoton korko eivät muutu. Talletuskorko jatkaa –0,5 prosentissa ja maksuvalmiusluoton korko +0,25 prosentissa.

EKP:n tavoitteena on pitää inflaatio hieman alle kahdessa prosentissa. Toukokuussa inflaatio nousi EU:n tilastoviraston Eurostatin mukaan kahteen prosenttiin.

Ekonomistit eivät kuitenkaan odottaneet, että EKP nostaisi ohjauskorkoaan inflaation suitsimiseksi, sillä taustalla olivat koronaan liittyvät väliaikaiset tekijät.

Inflaatiota kiihdytti toukokuussa erityisesti energian hinta, joka kohosi noin 13 prosenttia vuoden takaisesta. Energian hinnasta ja muista voimakkaasti heiluvista hinnoista puhdistettu pohjainflaatio oli toukokuussa vain 0,9 prosenttia.

EKP seuraa tarkasti pohjainflaatiota tehdessään korkopäätöksiä.