Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Navalnyin järjestö julkaisi uuden tutkimuksen Navalnyin myrkytyksestä

Venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin korruption vastainen säätiö FBK on julkaissut uuden raportin Navalnyin viimekesäisestä myrkytyksestä Novitshok-hermomyrkyllä. Asiasta kertoo muun muassa uutissivusto Meduza .

Raportissa paljastetaan muun muassa, että myrkytysoperaatiossa tärkein yksittäinen ihminen oli Valeri Suharev, joka työskentelee turvallisuuspalvelu FSB:n Perustuslaillisen järjestyksen turvaamisen ja terrorismin vastaisen taistelun osastolla.

Raportin päätelmä perustuu muun muassa puhelutietoihin. Niiden mukaan Suharev soitteli jatkuvasti jo aiemmin tunnistetuille myrkyttäjille myrkytystä edeltäneiden kahden viikon aikana.

Raportissa paljastetaan myös Navalnyin sensuroimaton potilaskertomus omskilaisesta sairaalasta, jossa tätä hoidettiin heti myrkytyksen jälkeen. Raportin mukaan julkisuudessa esitellyt potilastiedot olivat väärennettyjä.

FBK:n juristit olivat ensin yrittäneet saada potilaskertomusta suoraan sairaalasta, mutta pyyntö oli evätty, koska tiedot oli arkistoitu. Sen jälkeen he kuitenkin onnistuivat valokuvaamaan muuntelemattoman potilaskertomuksen arkistossa valehdeltuaan, että heillä oli lupa päästä tietoihin käsiksi.

Raportin mukaan viranomaisten julkistamassa potilaskertomuksessa esimerkiksi Navalnyin verikokeiden tulokset oli väärennetty tai poistettu. FBK:n mukaan väärentämättömät tulokset tukevat kiistatta sitä, että Navalnyi myrkytettiin.

Raportin tekijöiden mukaan heillä on nyt kasassa riittävästi todisteita, jotta rikostutkinta myrkytyksestä voidaan aloittaa.