Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolet alkoholijuomia netistä tilanneista suomalaisista ei maksanut niistä veroja – kotimaisille yrityksille juomien nettimyynti on kiellettyä

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton selvityksen mukaan alkoholijuomia netistä tilanneista henkilöistä puolet on jättänyt maksamatta niistä verot.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton Taloustutkimuksella teettämän selvityksen mukaan korona-aika on vaikuttanut merkittävästi suomalaisten alkoholijuomien etäostoon. Alkoholijuomien etäosto netistä on vilkastunut korona-aikana.

Selvityksen mukaan noin 13 prosenttia vastaajista on tilannut kuluneen vuoden aikana alkoholijuomia netin välityksellä. Eniten tilattiin viiniä, olutta ja väkeviä juomia.

Liiton toimitusjohtaja Tuula Loikkasen mukaan Suomen etämyyntilainsäädäntö kaipaisi selvennystä. Kotimaisille yrityksille alkoholin nettimyynti ei ole tällä hetkellä sallittua.

– Nettikauppa on kuumentunut korona-aikana ja sama on ollut huomattavissa myös alkoholijuomien osalta. Toisaalta suomalaiset eivät tiedä onko alkoholin tilaaminen netistä edes laillista. Myös verotukseen liittyvät asiat askarruttavat ihmisiä. Kuten tutkimuksesta ilmenee, on moni jättänyt verot maksamatta tietämättömyyden tai informaation puutteen takia. Suomen etämyyntilainsäädäntö kaipaakin pikaista selvennystä valtiontasolla, Loikkanen toteaa liiton tiedotteessa.

Päivittäistavarakauppa on suomalaisille alkoholijuomien yleisin ostopaikka. Selvityksen mukaan koronaepidemian aikana tämä asema on vahvistunut.

Ruokaravintoloiden ja baarien myynti romahti puolestaan odotetusti ravintola- ja tapahtumarajoitusten myötä. Vain noin 8 prosenttia vastaajista osti juomansa anniskeluravintolasta viime vuonna, verrattuna edellisvuoden 26 prosenttiin. Ruokaravintoloista juomansa osti niin ikään 8 prosenttia vastaajista, kun edellisvuonna lukema oli noin 20 prosenttia.

Tutkimuksen mukaan korona-aika vähensi suomalaisten alkoholijuomien kulutusta.

Vain 6 prosenttia arvioi alkoholin käytön lisääntyneen viimeisen vuoden aikana. Eniten alkoholin käyttö on vähentynyt 25–34-vuotiaiden keskuudessa.

Yleinen alkoholin kulutus on niin ikään edelleen laskussa. Noin viidennes kyselyyn vastanneista käyttää alkoholia harvemmin kuin noin kerran kuussa. Ikäryhmiä tarkasteltaessa nuorin ikäryhmä (18–24-vuotiaat) käyttää alkoholia selvästi vähiten. Reilu neljännes kyseisestä ikäryhmästä ei käytä alkoholia ollenkaan.