Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Netanjahun aika Israelin johdossa päättymässä, maan parlamentti äänestää uudesta hallituksesta

Israelissa maan parlamentti knesset on aloittanut istunnon, jonka aikana on määrä äänestää uudesta hallituksesta. Jos kahdeksan puolueen allianssi saa taakseen knessetin hyväksynnän, päättyy maata yli vuosikymmenen hallinneen pääministeri Benjamin Netanjahun valtakausi.

Koalitiohallituksen yhteisenä tavoitteena on juuri Netanjahun syrjäyttäminen pääministerin paikalta.

Jos uusi hallitus ottaa vallan, pääministerin pesti jaetaan kahtia. Pääministerinä aloittaisi uskonnollista kansallismielisyyttä edustavan Yamina-puolueen Naftali Bennett, jolta keskustalaisen Yesh Atid -puolueen Yair Lapid ottaisi hallituksen johtovastuun kahden vuoden jälkeen hallituskauden puolivälissä.

Netanjahua vastaan on parhaillaan käynnissä myös korruptio-oikeudenkäynti. Pääministerin mukaan kyseessä on poliittinen ajojahti.

Eilen parisentuhatta protestoijaa oli kokoontunut pääministerin virka-asunnon ulkopuolelle juhlimaan hänen valtakautensa mahdollista loppumista.

– Meille tämä on hieno ilta, ja huomisesta tulee vielä hienompi päivä. Olen melkein kyynelissä. Olemme käyneet rauhanomaista taistelua sen puolesta, että hän lähtee, ja nyt se päivä on viimein tulossa, sanoi mielenilmaukseen osallistunut Ofir Robinski.

Ennen äänestystä Bennett, Lapid ja Netanjahu puhuvat parlamentille.