Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin pormestariksi vahvoilla Juhana Vartiainen, Tampereella jälleen Lauri Lyly – Turun ensimmäiseksi pormestariksi nousemassa kaupunginjohtaja Minna Arve

Helsingissä, Tampereella ja Turussa kuntavaalit olivat tänä vuonna myös jännittävät pormestarivaalit. Ennakkogallupeissa useampi puolue kilpaili ykköspaikasta kaikissa kaupungeissa. Tilanne näytti kuitenkin melko selvältä kello 22.30 mennessä tehdyn ääntenlaskun perusteella.

Helsingissä pormestariksi oli nousemassa kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen, kun ääniä oli laskettu noin 60 prosenttia. Kokoomus oli viemässä vaalivoittoa noin 27 prosentilla äänistä.

Vartiainen oli myös yksi Helsingin ääniharavista noin 9 500 äänellä.

Kilpailu suurimman puolueen paikasta oli vaikuttanut ennakkotietojen mukaan tiukalta, mutta vihreät oli jäämässä kokoomuksen perään selvästi noin 21 prosentin ääniosuudellaan. Näin ollen vihreiden Anni Sinnemäki tullee uusimaan paikkansa apulaispormestarina. Sinnemäen äänisaalis oli reilut 4 500.

Kolmannesta paikasta ja apulaispormestarin paikasta taistelivat SDP ja vasemmistoliitto. Kolmanneksi suosituimmaksi puolueeksi oli nousemassa vasemmistoliitto 13,4 prosentilla äänistä. Puolueen pormestariehdokas on kansanedustaja Paavo Arhinmäki. Perässä kiri 13,1 prosentilla SDP, jonka ehdokas on nykyinen apulaispormestari Nasima Razmyar.

Lyly uusimassa paikkansa Tampereella

Tampereella pormestarin paikka näytti jälleen menevän SDP:lle, kun lähes kaikki äänet oli laskettu. Tiukkaa taistelua pormestaripaikasta kävi SDP:n kanssa kokoomus.

Pormestariksi olisi nousemassa 24,4 prosentin äänisaaliilla nykyinen pormestari, SDP:n Lauri Lyly. Kannoilla oli odotetusti kokoomus 24,1 prosentilla. Kokoomuksen pormestariehdokkaana on kansanedustaja ja kaupungin edellinen pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

Molemmat ehdokkaat olivat kaupungin ääniharavoita: Lylyä äänesti reilu 2 400 tamperelaista, kun taas Ikosta lähes 5 000. Lylyn pormestarin paikan takasi Tampereen ylivoimainen ääniharava, pääministeri Sanna Marin (sd.) yli 10 000 äänellä.

Ikonen puolestaan sai selvästi enemmän ääniä kuin puolueen toinen pormestariehdokas, jääkiekkovaikuttaja Kalervo Kummola (reilut 2 200 ääntä).

Turussa ensimmäinen pormestari tällä vuosituhannella

Turku siirtyy sadan vuoden tauon jälkeen takaisin pormestarimalliin. Pormestariksi on päätetty valita eniten ääniä saaneen puolueen tai vaaliliiton ehdokas.

Turun suurin puolue näytti olevan jälleen kokoomus reilulla 23 prosentilla, kun kaupungin ääniä oli laskettu noin 70 prosenttia. Kokoomuksen pormestariehdokas on nykyinen kaupunginjohtaja Minna Arve.

Toiseksi suurimmaksi puolueeksi oli nousemassa SDP, jonka pormestariehdokas kansanedustaja Aki Lindén oli kaupungin toiseksi suurin ääniharava reilulla 3 500 äänellä. Häntä enemmän ääniä, reilut 3 600, sai vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.