Tampereella kokoomus ja SDP päätyivät lähes tasatulokseen, keskusta piti ykkössijansa Kuopiossa

Äänestyskoppeja Espoossa. -Riikka Seppala Silja-Riikka Seppala / LEHTIKUVA

STT

Tampereella SDP ja kokoomus kävivät erittäin tiukan taiston kaupungin herruudesta. Kokoomuksen ja RKP:n vaaliliitto keräsi vain 26 ääntä enemmän kuin nykyinen pormestaripuolue SDP.

Sosiaalidemokraattien kannatus oli 24,3 prosenttia ja kokoomuksen 24,2 prosenttia. Kokoomuksen kanssa vaaliliitossa on RKP, joka sai 0,1 prosenttia äänistä.

Alustavan ääntenlaskennan mukaan SDP sai Tampereella 27 963 ääntä ja kokoomus 27 829 ääntä. RKP sai 160 ääntä. RKP:n ainoa ehdokas Tampereella oli pitkäaikainen kaupunginvaltuutettu Peter Löfberg, joka kuoli hieman ennen vaaleja. Kuolleen miehen saamat äänet saattoivat siis ratkaista Tampereen seuraavan pormestarin.

Tällä vaalituloksella kokoomus ja SDP ovat kumpikin saamassa 17 paikkaa Tampereen valtuustoon.

Jos kokoomus saa Tampereen pormestarin paikan, pormestariksi voi palata Anna-Kaisa Ikonen, joka toimi Tampereen pormestarina vuosina 2013–2017.

Tampereen ylivoimainen ääniharava oli yli 10 000 ääntä kerännyt pääministeri Sanna Marin. Nykyinen demaripormestari Lauri Lyly sai noin 2 500 ääntä.

Vihreiden ääniosuus oli 15,5 prosenttia, perussuomalaisten 13,6 prosenttia ja vasemmistoliiton 10,2 prosenttia. Keskusta sai 4,2 prosenttia ja kristillisdemokraatit 3,9 prosenttia tamperelaisten äänistä. Liike Nyt oli jäämässä ilman valtuustopaikkoja 1,2 prosentin kannatuksella.

Kuopiossa perussuomalaiset kasvoi eniten

Keskusta piti kiinni viime kuntavaalien ykkössijastaan Kuopiossa. Kun kaikki äänet oli laskettu, oli keskustan äänisaaliista huvennut vain 0,3 prosenttiyksikköä. Ääniosuus oli 22,9 prosenttia ja valtuustopaikkojen määrä säilyi ennallaan.

Kokoomus oli toinen, 20,4 prosentin ääniosuudella. SDP menetti 2,5 prosenttiyksikköä viime kuntavaaleihin verrattuna ja keräsi 16 prosenttia äänistä. Vihreät ylsi niukasti ohi perussuomalaisten keräten 13,3 prosentin osuuden.

Perussuomalaisten äänisaalis kasvoi peräti 2,7 prosenttia verrattuna neljän vuoden takaisiin kuntavaaleihin. Ääniosuus nousi 13,2 prosenttiin ja puolue oli saamassa kaksi valtuustopaikkaa lisää.

Vasemmistoliiton äänisaalis hupeni tuntuvasti ja puolue sai nyt 6,7 prosenttia äänistä, 2,5 prosenttiyksikköä vähemmän kuin viimeksi.

Kristillisdemokraateille kertyi 4,2 prosenttia äänistä. Liike Nyt keräsi 1,9 prosenttia ja valtasi yhden valtuustopaikan.

Ääniharavaksi nousi kokoomuksen kansanedustaja Marko Kilpi yli 1 500 äänellä.

Lahdessa SDP pysyi notkahduksesta huolimatta suurimpana, PS kovin nousija

Lahdessa SDP säilytti kuntavaaleissa asemansa kaupungin suurimpana puolueena, vaikka sen äänisaalis notkahti selvästi. Kun kaikki kaupungin äänet saatiin laskettua iltayhdentoista jälkeen, oli SDP kerännyt 24,9 prosentin äänisaaliin. Kokoomus pysyi toiseksi suurimpana ja sai 21,8 prosenttia äänistä.

SDP menettää tuloksen myötä kolme valtuustopaikkaa, kokoomus puolestaan yhden. SDP:n äänisaalis jäi Lahdessa 5,6 prosenttiyksikköä pienemmäksi kuin viime kuntavaaleissa.

Kaupungin suureksi nousijaksi kipusi perussuomalaiset selvin luvuin. 16,8 prosentin äänisaalis toi puolueelle peräti viisi lisäpaikkaa valtuustoon. Perussuomalaisten äänipotti kasvoi Lahdessa 7,8 prosenttiyksiköllä viime kuntavaaleihin verrattuna.

Sitoutumattomien Pro Lahti -yhteislista keräsi 8,5 prosenttia Lahden äänistä. Vihreät jäi 7,9 prosenttiin ja menetti näin kaksi valtuutetun paikkaa. Pienemmillä äänimäärillä valtuustopaikkoja saivat myös keskusta, kristillisdemokraatit ja vasemmistoliitto.

Kaupungin äänikuninkaaksi nousi 1 530 äänellä perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehto. Niukasti yli 1 500 äänen ylsi myös Pro Lahti -yhteislistan Kalle Aaltonen.

Porissa SDP:n kannatus suli lähes kuusi prosenttiyksikköä - kokoomus saa valtuustoon saman määrän paikkoja kuin demarit

Porissa SDP jatkaa suosituimpana puolueena, vaikka sen ääniosuus hupeni puolueista eniten viime vaaleihin verrattuna. Kaupunginvaltuustoon SDP saa yhtä paljon paikkoja kuin kakkoseksi selvinnyt kokoomus.

Kaikkiaan SDP sai Porissa annetuista äänistä 21,5 prosenttia, mikä on vajaa kuusi prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime kuntavaaleissa.

Myös toiseksi yltäneen kokoomuksen ääniosuus pieneni viime vaaleista. Nyt puolue sai 20,5 prosenttia annetuista äänistä.

Selvimmin kannatustaan nosti kolmanneksi eniten ääniä kerännyt perussuomalaiset. Puolueen ääniosuus nousi 18,5 prosenttiin, eli kasvua oli 4,5 prosenttiyksikköä.

Toinen vaalien selvä voittaja oli vihreät, joiden osuus nousi 3,5 prosenttiyksikköä 12,3 prosenttiin.

Vasemmistoliiton suosio pieneni 13,8 prosenttiin ja keskustan 6,9 prosenttiin. Kristillisdemokraatit nostivat hieman ääniosuuttaan 4,7 prosenttiin.

Eniten Porissa keräsi ääniä vihreiden ehdokas, VTT:n johtava asiantuntija Timo Aro. Toiseksi suurin äänipotti oli SDP:n perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulla.

Keskustalle Oulussa niukasti eniten ääniä - kokoomukselle yhtä monta valtuustopaikkaa

Keskusta ja kokoomus järjestivät trillerin Oulun ääntenlaskennassa kuntavaaleissa. Puolueet olivat melko lailla tasoissa pitkin iltaa ja vaihtelivat kärkipaikalla, mutta lopulta ääntenlaskun valmistuttua kello yhdentoista jälkeen suurin äänipotti päätyi jälleen keskustan taskuun.

Ero jäi kuitenkin niin pieneksi, että molemmille puolueille oli luvassa 15 paikkaa kaupunginvaltuustossa. Keskustan lopullinen ääniosuus oli 21,5 prosenttia ja kokoomuksen 21,0 prosenttia.

Myös perussuomalaiset teki kaupungissa huiman nousun ja kipusi Oulun kolmanneksi suurimmaksi. Samalla puolue pudotti vasemmistoliiton neljänneksi ja vihreät viidenneksi.

Perussuomalaisten äänisaalis oli kaikkiaan 13,7 prosenttia Oulun äänistä. Se oli 5,4 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuoden 2017 kuntavaaleissa ja toi puolueelle kolme valtuustopaikkaa lisää.

Oulun äänikuningattareksi nousi jälleen vasemmistoliiton kansanedustaja, tuleva sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen. Hän keräsi 2 179 ääntä, kun neljä vuotta sitten äänisaalis oli peräti yli 3 600 ääntä.

Niukasti yli 2 000 ääneen ylsi myös kokoomuksen Juha Hänninen.

Aito suomalainen yhteislista -ehdokas, useista oikeusprosesseistaan tunnetuksi tullut Junes Lokka putosi vaaleissa Oulun kaupunginvaltuustosta.

Jyväskylässä valta vaihtui - SDP ja kokoomus kirivät vihreiden ohi

Jyväskylässä SDP ja kokoomus kirivät vihreiden ohi kuntavaaleissa. Myöhäiseen iltaan venyneessä tuloslaskennassa SDP nousi suosituimmaksi puolueeksi lopulta 19,1 prosentin äänisaaliilla, vaikka puolueen ääniosuus laski hieman viime vaaleista.

Kokoomus sen sijaan kiri viime kerrasta. Lopulta se sai noin 18,3 prosenttia äänistä, mikä nosti sen toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Ääniosuudet tarkoittavat kaupunginvaltuustoon 13:a paikkaa sekä SDP:lle että kokoomukselle.

Viime vaalien ykkönen vihreät sitä vastoin menetti suosiotaan. Puolue jäi kolmossijalle noin 17,4 prosentin osuudella, mikä tarkoittaa reilun parin prosenttiyksikön pudotusta äänissä viime vaaleista.

Myös keskustan äänisaalis supistui viime kerrasta, sillä puolue sai äänistä 13,6 prosenttia.

Eniten kuntavaaleissa nosti kannatustaan perussuomalaiset, jonka ääniosuus kasvoi lähes viisi prosenttiyksikköä 12,9 prosenttiin. Vasemmistoliiton saalis oli 9,8 prosenttia äänistä ja kristillisdemokraattien 5,7.

Kuntavaaleissa eniten ääniä Jyväskylässä saivat vihreiden kansanedustaja Bella Forsgrén, SDP:n kansanedustaja Riitta Mäkinen sekä kokoomuksen EU-parlamenttiedustaja Henna Virkkunen.

Vantaalla kokoomus nousi suurimmaksi puolueeksi, SDP ja vihreät menettivät suosiotaan

Vantaalla suurimman puolueen valtikka vaihtui kuntavaaleissa sunnuntaina, kun kokoomus nousi suosituimmaksi puolueeksi. Puolue kuittasi äänistä yhteensä 24,7 prosenttia, mikä tarkoittaa ääniosuuden hienoista nousua viime vaaleista.

Sitä vastoin viime vaalien ykkönen SDP menetti kannatustaan vajaat kolme prosenttiyksikköä. Ääniosuudeksi tuli lopulta 22,6.

Myös kolmanneksi suosituin puolue vaihtui. Pronssisijalle nousi perussuomalaiset 17,4 prosentin äänisaaliilla, mikä merkitsee viiden prosenttiyksikön hyppäystä viime kuntavaaleista.

Puolueista vihreät menetti Vantaalla eniten kannatustaan, noin 4,5 prosenttiyksikköä. Puolueen ääniosuudeksi tuli 13,3 prosenttia.

Vasemmistoliiton osuus annetuista äänistä supistui 6,6 prosenttiin. Keskustan kannatus pysyi lähes ennallaan 4,1 prosentissa ja kristillisdemokraattien 3,7 prosentissa. Liike Nyt sai äänistä 3,3 prosenttia ja RKP 2,9 prosenttia.

Vantaan selvä äänikuningas oli kansanedustaja Antti Lindtman (sd.), joka sai yli 5 000 ääntä. Toiseksi eniten ääniä sai kansanedustaja Sari Multala (kok.) ja kolmanneksi ylsi kansanedustaja Mika Niikko (ps.).

Turussa kokoomus piti kärkipaikan - perussuomalaiset otti kannatusloikan, vihreille takapakkia

Turussa kokoomus säilytti asemansa kaupungin suurimpana puolueena. Kokoomuksen kannatus oli 23,2 prosenttia, kun äänistä oli laskettu 100 prosenttia.

Tulos tarkoittaa, että kokoomuksen pormestariehdokkaasta, nykyisestä kaupunginjohtajasta Minna Arvesta tulee todennäköisesti Turun pormestari, kun kaupunki siirtyy kuntavaalien jälkeen pormestarimalliin.

SDP keräsi Turun äänistä 18,5 prosenttia ja vasemmistoliitto 16,2 prosenttia.

Turun viime kuntavaalien kakkospuolue vihreät jäi neljänneksi 14,4 prosentin ääniosuudella. Vihreiden kannatuksesta suli noin viisi prosenttiyksikköä edellisistä kuntavaaleista.

Perussuomalaiset otti Turussa roiman vaalivoiton. Puolueen äänisaalis oli 13,2 prosenttia, mikä on iso harppaus vuoden 2017 kuntavaalien runsaan seitsemän prosentin kannatuksesta.

Alustavan laskennan mukaan RKP sai Turussa 5,5 prosenttia ja keskusta 4,5 prosenttia äänistä. Liike Nyt sai 2,2 prosentin ja kristillisdemokraatit 1,4 prosentin kannatuksen.

Turun suurimmat henkilökohtaiset äänisaaliit saivat vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja SDP:n pormestariehdokas Aki Lindén. Myös perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio keräsi ison äänipotin. Kokoomuksen ehdokkaista eniten ääniä sai puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Jalkapalloilija Timo Furuholm nousi Turun valtuustoon yli 800 äänellä, mikä oli vasemmistoliiton ehdokkaista toiseksi eniten. Liike Nytin listalta valtuustoon ylsi kiinteistönvälittäjä Jethro Rostedt.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka