Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin pormestariksi nousemassa Juhana Vartiainen – Tampereella äärimmäisen tiukka kisa, Turussa voiton vei kaupunginjohtaja

Helsingissä, Tampereella ja Turussa kuntavaalit olivat tänä vuonna myös jännittävät pormestarivaalit, kun ennakkogallupeissa useampi puolue kilpaili ykköspaikasta. Uudet valtuustot valitsevat pormestarin valtuutettujen joukosta ja perinteisesti vaalien suurimmasta puolueesta.

Helsingissä pormestariksi on nousemassa kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen, kun puolue vei voiton vajaalla 26 prosentilla äänistä. Vartiainen oli myös yksi Helsingin ääniharavista vajaalla 14 000 äänellä.

Kilpailu suurimman puolueen paikasta vaikutti ennakkoon tiukalta, mutta vihreät jäivät kokoomuksesta selvästi jälkeen vajaan 20 prosentin ääniosuudellaan. Näin ollen vihreiden Anni Sinnemäki uusinee paikkansa apulaispormestarina. Sinnemäen äänisaalis oli noin 7 100 ääntä.

Kolmanneksi suosituimmaksi puolueeksi nousi SDP runsaan 14 prosentin äänisaalillaan. Puolueen pormestariehdokas on nykyinen apulaispormestari Nasima Razmyar. Neljänneksi suosituimmaksi puolueeksi nousi vasemmistoliitto vajaalla 13 prosentilla äänistä. Puolueen pormestariehdokas on kansanedustaja Paavo Arhinmäki. Razmyarin henkilökohtainen äänisaalis oli lähes 8 000 ääntä, Arhinmäen reilut 4 300 ääntä.

Viidentenä oli perussuomalaiset noin kymmenen prosentin kannatuksella. Puolueen pormestariehdokas Jussi Halla-aho oli maan ääniharava vajaalla 18 900 äänellä, mutta puolueen äänet eivät riittäneet pormestarikisaan.

Tampereella SDP ja kokoomus rinnakkain

Tampereella pormestarin paikasta käytiin erityisen tiukka kisa SDP:n ja kokoomuksen välillä. Kun kaikki äänet oli laskettu, SDP:n äänisaalis oli 24,3 prosenttia ja kokoomuksen 24,2 prosenttia.

SDP sai Tampereella 27 963 ääntä, kokoomus 27 829 ääntä ja kokoomuksen kanssa vaaliliitossa ollut RKP 160 ääntä.

Kokoomuksen pormestariehdokkaana on kansanedustaja ja kaupungin edellinen pormestari Anna-Kaisa Ikonen. SDP:n ehdokkaana on nykyinen pormestari Lauri Lyly. Molemmat ehdokkaat olivat kaupungin ääniharavoita: Lylyä äänesti vajaat 2 500 tamperelaista, kun taas Ikosta lähes 5 100.

Lylyn mahdollisuuksia pormestarikisassa nosti Tampereen ylivoimainen ääniharava, pääministeri Sanna Marin (sd.) yli 10 500 äänellä.

Pormestarin valitsee elokuun alussa aloittava uusi valtuusto.

Turussa ensimmäinen pormestari tällä vuosituhannella

Turku siirtyy sadan vuoden tauon jälkeen takaisin pormestarimalliin. Turun suurimman puolueen tittelin vei jälleen kokoomus reilulla 23 prosentilla. Puolueen pormestariehdokas on nykyinen kaupunginjohtaja Minna Arve, joka sai reilut 1 500 ääntä.

Toiseksi suurimmaksi puolueeksi nousi SDP 18,5 prosentilla. Puolueen pormestariehdokas, kansanedustaja Aki Lindén oli kaupungin toiseksi suurin ääniharava lähes 4 400 äänellä. Häntä enemmän ääniä, tasan 5 000, sai vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.