Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoomuksen Ikonen alkaa tiistaina tunnustella Tampereen pormestarineuvotteluja – kokoomus kiri hiuksenhienosti ohi SDP:stä, tarkistuslaskennan tuloksia odotetaan

Tampereen johtopaikalle matkalla oleva kokoomuksen pormestariehdokas Anna-Kaisa Ikonen kertoo STT:lle aikovansa lähettää kaupungin valtuustoryhmille jo huomenna kysymyksiä, joihin saatujen vastausten pohjalta kaupungin pormestarineuvotteluja aletaan käydä. Vastauksia odotetaan perjantaihin mennessä.

– Siinä katsotaan, kenen kanssa on edellytyksiä. Jokaisen kanssa on varmaan hyvä tavata ja käydä kahdenkeskisiä neuvotteluja. Tavoitteena on saada kesäkuun aikana tieto siitä, mikä se meidän koalitio on, ja ohjelman päälinjat kasaan, Ikonen sanoo.

Valtuustoryhmien edustajat totesivat sunnuntai-iltana, että Ikonen ryhtyy vetämään pormestarineuvotteluja, kun kuntavaalien suurimman puolueen paikasta kynnenohuilla eroilla käyty kamppailu kokoomuksen ja SDP:n välillä näytti kääntyvän kokoomuksen hyväksi vain 26 äänellä. Koska ero on näin pieni, tilanne voi vielä muuttua aamulla aloitetussa tarkastuslaskennassa.

– Voin sanoa, että ollaan jalat maassa. Lähden innolla neuvotteluja vetämään, mutta nöyrin mielin ja tiedostaen tilanteen tiukkuuden odotellaan tulokset ennen lopullisia jatkoaskelia, Ikonen kertoo.

Kaupunginvaltuusto valitsee pormestarin elokuun puolivälissä. Jos Ikonen odotetusti onnistuu pormestarikoalition kokoamisessa, se käytännössä tarkoittaa, että hänet valitaan seuraavaksi pormestariksi. Kokoomuksen toinen pormestariehdokas oli jääkiekkovaikuttaja, kaupunginvaltuutettu Kalervo Kummola. Hän sai kuitenkin vähemmän ääniä kuin Ikonen, mikä ratkaisi asian Ikosen hyväksi.

"Valtavan symbolinen asia"

Istuva pormestari Lauri Lyly (sd.) sanoo pitävänsä "historiallisena tilanteena" sitä, mistä viimeiset äänet kokoomuksen ja RKP:n listalle tulivat. Hän viittaa siihen, että kokoomuksen äänistä 160 tulee ihmisiltä, jotka äänestivät toukokuussa kuollutta kaupunginvaltuutettua Peter Löfbergiä (r.). Kokoomus ja RKP ovat kaupungissa vaaliliitossa, ja Löfberg oli RKP:n ainoa ehdokas.

– Kyllähän tämä dramaattinen tilanne on, kun näin pienillä eroilla ollaan: ääniä annettiin melkein 28 000 per puolue ja siinä on 26:n ero, hän sanoo STT:lle.

Löfbergiä pystyi äänestämään, koska hän kuoli ehdokaslistojen vahvistamisen jälkeen. Tällaisessa tapauksessa äänet lasketaan vaalilain mukaan "sen vaaliliiton, puolueen tai yhteislistan hyväksi, johon ehdokas kuuluu."

Ikonen kertoo Löfbergin olleen kokoomuksen ja RKP:n valtuustoryhmän varapuheenjohtaja ja rakentavana voimana yli puoluerajojen arvostettu ihminen.

– Hän itse piti aina tärkeänä tätä pormestaripaikkaa, joten tämä on myös valtavan symbolinen asia, että hänen äänensä olivat tässä ratkaisevana tekijänä, vaikka hän nukkui pois, Ikonen sanoo.

"Kertoo tuesta viime vuosien linjalle"

Vaikka pormestaripaikka näyttääkin puolueelta menevän, Lyly katsoo SDP:n saaneen silti Tampereella vaalivoiton, koska ääniosuus kasvoi 2,3 prosenttiyksikköä, millä heltisi yksi valtuustopaikka lisää.

– Kun katsoo demareiden kannatusta (Suomessa), Tampere on se paikka, missä meille tuli plussaa reilusti. Tähänkin taustaan nähden harmittaa, että tässä on näin pieni ero.

Kun sekä SDP että kokoomus nostivat kannatustaan, tiukka tulos kertoo sekä Lylyn että Ikosen mukaan tamperelaisten antaneen tukensa sille, mitä kaupungissa on viime vuosina tehty. Lyly nostaa esimerkeiksi kaupungin pitämisen kasvusuunnassa sekä koulujen ja päiväkotien tukemisen, Ikonen raitiovaunun ja Tampereen uuden areenan.

– Yleistilanteeseen vaikutti myös tämä (valtakunnan politiikan) hallitus-oppositio-asetelma, joka varmasti hyödytti kokoomusta, ja demarit maksoivat siitä, Lyly sanoo.