Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Erityisesti korkeakoulujen nuoret naisopiskelijat ovat kokeneet opintojen työmäärän ja yksinäisyyden lisääntyneen korona-aikana

Yli puolet korkeakouluopiskelijoista kertoo yksinäisyyden tunteen lisääntyneen koronaepidemian aikana, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Kelan toteuttaman tutkimuksen alustavista tuloksista. Tuloksissa korostuvat 18–22-vuotiaat yliopistossa opiskelevat naiset, joista jopa kolme neljästä on kokenut yksinäisyyttä aiempaa enemmän.

Opiskelijoista lähes puolet kokee lisäksi opintojen vaatiman työmäärän lisääntyneen koronaepidemian aikana. Erityisesti 18–22-vuotiaat yliopistoissa opiskelevat naiset ja ammattikorkeakoulussa opiskelevat 18–26-vuotiaat naiset kertovat opintotaakan lisääntymisestä.

Noin 70 prosenttia korkeakouluopiskelijoista kokee opintojen vaikeutuneen koronaepidemian aikana. Toisaalta joka viides kertoo opiskelun helpottuneen.

Epidemia on vaikuttanut myös opiskelijoiden toimeentuloon. Lähes 40 prosenttia opiskelijoista kokee koronaepidemian heikentäneen taloudellista tilannettaan vähintään jonkin verran. Kokemus korostui ammattikorkeakouluopiskelijoiden kohdalla. Noin puolet opiskelijoista ei havainnut muutoksia taloudellisessa tilanteessaan.

THL:n kehittämispäällikkö Suvi Parikan mukaan koronaepidemian monet haittavaikutukset korostuvat etenkin nuorilla opiskelijoilla.

Tutkimuksen avovastauksissa nousi erityisesti esiin ensimmäisen vuoden opiskelijat, jotka eivät ole päässet integroitumaan opiskelijayhteisöön aiempien vuosien tapaan.

– On todella tärkeää, että jos opiskelijatapahtumia pystytään syksyllä järjestämään, niihin otetaan mukaan aktiivisesti myös toisen vuoden opiskelijoita.

Olennaista Parikan mukaan on tarkkailla, paraneeko opiskelijoiden tilanne kokonaisuudessaan koronatilanteen kohentuessa.

Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimukseen vastasi yli 6 200 satunnaisesti valittua 18–34-vuotiasta perustutkinto-opiskelijaa. Tutkimuksen lopulliset tulokset julkaistaan loppuvuodesta.

Korkeakouluissa tahtoa siirtyä syksyllä lähiopetukseen

Yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa on huomattu opiskelijoiden kokemat haasteet koronaepidemian aikana. Korkeakouluissa toivotaan, että tulevana syksynä voidaan siirtyä etäopetuksesta kampuksille.

Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi ry:n toiminnanjohtaja Tanja Risikko kertoo, että yliopistoissa tähdätään lähiopetuksen määrään kasvattamiseen tulevana lukuvuonna.

– Lähiopetusta pyritään lisäämään ja tukemaan siten opiskelijaryhmien keskinäistä yhteisöllisyyttä.

Lisäksi yliopistoissa panostetaan edelleen etäopiskeluaikana tehostettuun opiskelijoiden henkilökohtaiseen ohjaukseen.

Ammattikorkeakouluissa aikeet ovat samansuuntaiset. Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry:n toiminnanjohtaja Samuli Maxeniuksen mukaan lähiopetukseen siirtymisen lisäksi syksyllä pyritään järjestämään opiskelijoille yhteisöllisiä tilaisuuksia.

– Opiskelijoiden henkilökohtaista kontaktointia ja tuen tarpeen seurantaa, jota on tehty jo nyt, aiotaan jatkaa, Maxenius lisää.

Risikon ja Maxeniuksen mukaan tilannetta helpottaa myös Opetus- ja kulttuuriministeriön tammikuussa korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointiin ja ohjaukseen myöntämä lisärahoitus, joka mahdollistaa uusia opiskelijoiden hyvinvointia kohentavia hankkeita.