Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Korona teki tuhansista opiskelijoista yksinäisempiä, Vuosia urakoitu sote-uudistus etenee eduskunnan täysistuntoon, Israel tehnyt ilmaiskuja Gazaan ensi kertaa tulitauon jälkeen

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Korona teki tuhansista opiskelijoista yksinäisempiä, moni myös kokee opinnot entistä raskaammiksi

Yli puolet korkeakouluopiskelijoista kokee yksinäisyyden tunteen lisääntyneen koronaepidemian aikana, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Kelan toteuttaman tutkimuksen alustavista tuloksista. 18–22-vuotiaista yliopistossa opiskelevista naisista jopa kolme neljästä on kokenut aiempaa enemmän yksinäisyyttä.

Lähes puolet opiskelijoista kokee opintojen vaatiman työmäärän lisääntyneen ja noin 70 prosenttia opintojen vaikeutuneen. Joka viides kertoo opiskelun helpottuneen.

Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimukseen vastasi yli 6 200 18–34-vuotiasta perustutkinto-opiskelijaa. Tutkimuksen lopulliset tulokset julkaistaan loppuvuodesta.

Vuosia urakoitu sote-uudistus etenee eduskunnan täysistuntoon

Vuositolkulla vatvottu sote-uudistus ottaa tänään uuden askeleen kohti toteutumistaan. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön valmistuttua alkaa uudistuksen käsittely eduskunnan täysistunnossa.

Täysistunnon äänestys uudistuksen hyväksymisestä on vuorossa ensi viikolla.

Jos uudistus hyväksytään, tarkoittaa se, että sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista ja pelastustoimesta vastaisivat vuoden 2023 alusta 21 hyvinvointialuetta ja Helsingin kaupunki.

Israel tehnyt ilmaiskuja Gazaan ensi kertaa tulitauon jälkeen - palestiinalaisalueilta lähetetty palavia ilmapalloja

Israel teki aikaisin keskiviikkoaamuna ilmaiskuja Gazan kaistalle ensimmäistä kertaa alle kuukausi sitten solmitun tulitauon. Palestiinalaisalueilta kerrotaan lähetetyn ilmaiskujen edellä palavia poltto- ja räjähdysaineilla varusteltuja ilmapalloja Israelin eteläosiin.

Israelin asevoimat kertovat hävittäjiensä vastanneen ilmapalloiskuihin ja tehneen iskuja Gazan kaistaa hallitsevalle äärijärjestö Hamasille kuuluvia sotilaallisia kohteita vastaan.

Israelin ja Hamasin välillä solmittiin tulitauko toukokuun puolivälin jälkeen. Viimeisimpien taisteluiden aikana Israelin Gazaan tekemissä iskuissa kuoli palestiinalaisviranomaisten mukaan ainakin 260 ihmistä. Israelin puolella kuoli 13 ihmistä. (Lähde: AFP)

Perussa on laskettu nyt kaikki presidentinvaalien äänet, mutta virallista tulosta saadaan jännittää edelleen

Perussa on laskettu nyt kaikki presidentinvaalien äänet ja vasemmistolainen Pedro Castillo johtaa hieman yli 44 000 äänellä kilpakumppaniaan oikeistopopulisti Keiko Fujimoria, kertoo kansallinen vaaliviranomainen (ONPE). Ehdokkaiden väliset erot ovat kiinni vain prosentin sadasosista.

Fujimori on kuitenkin syyttänyt vaaleja vilpillisiksi ja vaatinut voittajan julistavaa JNE-vaaliviranomaista mitätöimään kymmeniä tuhansia ääniä. Castillo on jo julistautunut vaalien voittajaksi, mutta virallista tulosta on jouduttu odottamaan viranomaisten tutkiessa Fujimorin valitusta.

Amerikan maiden järjestö (OAS) kertoi viime viikolla, ettei vaaleissa ole havaittu merkkejä vakavasta vaalivilpistä. (Lähde: AFP)

USA:n ja Venäjän presidentit tapaavat Genevessä

Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit Joe Biden ja Vladimir Putin tapaavat tänään Sveitsissä. Kyseessä on johtajien ensimmäinen kohtaaminen Bidenin tultua valituksi presidentiksi.

Neuvotteluihin Genevessä ei kohdistu suuria odotuksia läpimurrosta. Molemmat presidentit ovat todenneet Yhdysvaltain ja Venäjän nykyisten suhteiden olevan huonoimmat sitten kylmän sodan.

Euroopassa vieraileva Biden on osallistunut ennen Putinin tapaamista huippukokouksiin G7-maiden, Naton jäsenmaiden sekä Euroopan unionin kanssa.

Huuhkajat tavoittelee tänään voittoa Venäjästä ja EM-jatkopaikkaa

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue kohtaa tänään EM-lopputurnauksessa Venäjän. Ottelu alkaa Pietarin stadionilla kello 16. Suomi aloitti EM-urakkansa voittamalla Kööpenhaminassa Tanskan 1–0. Venäjä hävisi avauspelissään Belgialle 0–3.

Voitto Venäjästä varmistaisi Suomen pääsyn turnauksen jatkopeleihin. Pudotuspeleihin etenee kunkin lohkon kaksi parasta sekä neljä parasta lohkokolmosta. Voittamalla Venäjän Huuhkajat olisi huonoimmillaankin neljän parhaan lohkokolmosen joukossa.