Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tukes: Muista, että hyttysmyrkyt ovat vaarallisia pölyttäjille – käytä vain näitä valmisteita

Suomessa saa myydä ja käyttää vain Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) hyväksymiä hyönteismyrkkyjä ja -karkotteita. Tuotteen myyntipakkauksessa pitää olla valmistetta ja sen turvallista käyttöä koskevat tiedot suomeksi ja ruotsiksi sekä Tukesin lupanumero.

Tukesin hyväksymät valmisteet löytyvät KemiDigi:n Biosidirekisteristä Biosidit - KemiDigi.

Ulkomailta ostettujen valmisteiden käyttö Suomessa on lainvastaista, ellei valmiste ole Tukesin hyväksymä.

– Jos käytät valmisteita, jotka eivät ole Tukesin hyväksymiä, riskeeraat oman terveytesi ja ympäristön. Hyväksytyn valmisteen tunnistaa Tukesin lupanumerosta, kertoo Tukesin ylitarkastaja Elina Rydman.

Hyttysten torjuntaan käytettävät, lämmittimellä toimivat ja myrkyn höyrystymiseen perustuvat hyttystorjuntalaitteet ovat yleistyneet, ja niistä tulee Tukesille paljon kysymyksiä.

Höyrystimissä käytetään tehoaineina hyönteismyrkkyjä, d-alletriinia ja pralletriinia, jotka ovat hyönteisille hermomyrkkyjä. Laitteiden toiminta perustuu siihen, että hyttyset aistivat ilmassa olevan myrkyn ja pyrkivät välttämään sitä.

Myrkky laimenee ilmassa, joten oletettavasti sen vaikutukset jäävät paikallisiksi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että myrkyn vaikutus ei rajaudu vain hyttysiin vaan se vaikuttaa kaikkiin hyönteisiin.

– Hyönteiset ovat tärkeä osa ympäristömme monimuotoisuutta ja ne ovat oleellisia ekosysteemimme toiminnan kannalta. Höyrystyvien hyttystorjuntalaitteiden tehoaineet ovat myrkyllisiä muun muassa pölyttäjille ja siksi niitä kannattaa käyttää harkiten, Rydman muistuttaa.

Riskit ympäristölle ovat todennäköisesti suurimmat paikoissa, joissa laitetta käytetään samassa kohdassa pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti. Erityisen varovainen kannattaa olla pienten vesistöjen lähellä, sillä tehoaineet ja valmisteet on luokiteltu erittäin myrkyllisiksi vesieliöille aiheuttaen pitkäaikaisia vaikutuksia.