Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putinin ja Bidenin tapaamisessa ei tehty suuria läpimurtoja

Venäjän ja Yhdysvaltain presidentit Vladimir Putin ja Joe Biden avasivat keskusteluyhteyden tapaamisessaan Genevessä, mutta suuria läpimurtoja ei keskiviikkona koettu.

Presidentit kuvailivat kuitenkin omissa lehdistötilaisuuksissaan, että tapaamisen henki oli rakentava ja myönteinen.

Maat sopivat aloittavansa keskustelut strategisesta vakaudesta ja ydinasevalvonnan tulevaisuudesta. Bidenin mukaan johtajat olivat keskustelleet asejärjestelmistä yksityiskohtaisesti.

Sekä Putin että Biden mainitsivat tahoillaan puhuneensa tapaamisessa arktisesta alueesta ja siitä, miten varmistaa, että pohjoinen säilyy yhteistyön alueena vastakkainasettelun sijaan. Sen sijaan Putinin mainitsemaa päätöstä Yhdysvaltain ja Venäjän suurlähettiläiden palaamisesta asemapaikoilleen Moskovaan ja Washingtoniin ei Bidenin lehdistötilaisuudessa mainittu.

Biden perusteli huippukokouksen järjestämistä sillä, että on tärkeä tavata kasvokkain ja päästä sanomaan, miksi joistain asioista ollaan eri mieltä.

– Uskon, että on aidosti olemassa mahdollisuus parantaa huomattavasti suhteita maidemme välillä ilman, että meidän täytyy luopua yhdestäkään periaatteisiimme ja arvoihimme perustuvasta asiasta, Biden muotoili.

Bidenin mukaan nähtäväksi jää vielä, miten hyvin nyt käsitellyissä asioissa pystytään etenemään tulevina kuukausina.

Tapaamisen jälkeen Putin luonnehti Bidenin olevan kokenut valtiomies ja arvioi tämän olevan erilainen kuin edeltäjänsä Donald Trump.

Konsultaatiota kyberturvallisuudesta

Tapaamisen yhteydessä Yhdysvallat ja Venäjä sopivat konsultaatioiden aloittamisesta kyberturvallisuudesta. Ennen tapaamista esillä ovat olleet eniten Yhdysvaltain syytökset Venäjältä tehdyistä kyberhyökkäyksistä.

Putin kuitenkin käänsi asetelman lehdistötilaisuudessa ympäri ja totesi, että suurin osa maailmassa tehdyistä kyberhyökkäyksistä on peräisin Yhdysvaltain alueelta.

Biden kertoi omassa lehdistötilaisuudessaan Putinin tietävän, että Yhdysvalloilla on merkittävä kyvykkyys kybermaailmassa ja että maa on valmis vastaamaan, jos Venäjää toimii vastoin perusnormeja.

– Luulen, että kylmä sota on viimeinen asia, mitä hän (Putin) haluaa nyt, Biden sanoi.

Biden kertoi painottaneensa tapaamisessa sitä, että tiettyjä kriittisiä infrastruktuureja ei tulisi asettaa kyber- tai muiden hyökkäysten kohteeksi.

Putinin mukaan Navalnyi "tiesi rikkovansa lakia"

Putinin lehdistötilaisuudessa tältä kysyttiin vangitusta oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyista. Putinin mukaan "tämä henkilö tiesi rikkovansa lakia Venäjällä".

Navalnyi sai helmikuussa kahden ja puolen vuoden vankeustuomion vanhoista kavallussyytteistä, joita pidetään laajasti poliittisina.

Tuomio annettiin pian sen jälkeen, kun Navalnyi oli palannut Venäjälle Saksasta, jossa hän sai hoitoa hermomyrkkyiskuun. Navalnyi syyttää myrkytysyrityksestä Venäjän turvallisuuspalvelua FSB:tä.

Venäläinen tuomioistuin päätti viime viikolla, että Navalnyin järjestöt luokitellaan äärijärjestöiksi.

Ensimmäinen presidenttitapaaminen

Yhdysvaltojen ja Venäjän neuvotteluihin Genevessä ei kohdistunut alun perinkään suuria odotuksia läpimurrosta. Molemmat presidentit olivat todenneet Yhdysvaltain ja Venäjän nykyisten suhteiden olevan huonoimmat sitten kylmän sodan.

Putin torjui jo ennen tapaamista tv-haastattelussa Yhdysvaltain syytökset Venäjän tekemistä kyberhyökkäyksistä tai sekaantumisesta Yhdysvaltain vaaleihin.

_______________

Lähteenä myös AFP.