Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsi saattaa olla matkalla uusiin vaaleihin – "Vastuutonta", sanoo pääministeri Löfven

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ei sulje pois mahdollisuutta määrätä maahan uusia vaaleja. Hän kertoi torstaina harkitsevansa asiaa sen jälkeen kun valtiopäivät on äänestänyt ensi maanantaina pääministerin luottamuksesta.

Vasemmistopuolue, ruotsidemokraatit, maltillinen kokoomus ja kristillisdemokraatit ilmoittivat torstaina äänestävänsä epäluottamusta Löfvenille.

Ellei kriisi maanantaihin mennessä ratkea, Löfvenin toinen mahdollisuus on pyytää eroa. Siinä tapauksessa uutta hallitusta ryhdyttäisiin muodostamaan valtiopäivien puhemiehen johdolla.

Muodollisesti Löfvenillä on viikko aikaa päättää asiasta, siis juhannuksen yli.

Löfven arvosteli tiedotustilaisuudessa kovin sanoin neljää puoluetta, erityisesti "oikeistokonservatiivien" kanssa liittoutunutta vasemmistopuoletta, hallituskriisin luomisesta keskellä pandemiaa.

– Ruotsin ajaminen poliittiseen kriisiin tässä vaikeassa tilanteessa on vastuutonta, hän sanoi.

Löfven muistutti, ettei kyseisillä neljällä puolueella ole yhteistä näkemystä kriisin alkulähteenä olevasta vuokrasääntelyn purkamisesta, jota epäluottamushankkeen käynnistänyt vasemmistopuolue vastustaa, mutta esimerkiksi kokoomus kannattaa.

Pääministeri myös toisti useaan otteeseen, ettei uusia asuntoja koskevien vuokrien määräytymisen uudistamisesta ole vielä edes olemassa hallituksen esitystä vaan vasta mietintö, joka on lausuntokierroksella.

Mikä olisi vaihtoehto nykyhallitukselle?

Löfven myös ihmetteli sitä, että hallituksen kaatamiseen on lähdetty ilman vaihtoehtoa mahdolliseksi uudeksi hallitukseksi. Esimerkiksi vasemmistopuolue on ilmoittanut, ettei se aio tukea todennäköisintä vaihtoehtoa eli kokoomuksen puheenjohtajan Ulf Kristerssonin johtamaa hallitusta.

– Demokratian kovinta asetta, epäluottamuslausetta, ei pidä käyttää ilman, että on esittää joku vaihtoehto, Löfven sanoi.

Kokoomuksen ryhmäjohtajan Tobias Billströmin mukaan sillä, että puolueilla on eri motiivit halulleen päästä eroon Löfvenistä ja nykyhallituksesta, ei ole mitään merkitystä.

– Kokoomus on aina valmis tarttumaan ohjaksiin Ruotsissa, hän sanoi uutistoimisto TT:n mukaan.

Maanantain äänestyksen toteutumisen omalla epäluottamusesityksellään varmistaneen ruotsidemokraattien ryhmäjohtaja Henrik Vinge ei vielä luota siihen, että vasemmistopuolue pysyy mukana loppuun saakka.

– Mutta meidän on tartuttava tilaisuuteen, kun on tarpeeksi hyvä mahdollisuus kaataa todella huono hallitus, Vinge perusteli.

Löfvenin hallituksen sosiaalidemokraateilla ja ympäristöpuolueella on vähemmistö valtiopäivillä, mutta keskustapuolue ja liberaalit ovat tukeneet hallitusta joissain kysymyksissä. Näistä keskustapuolue on myös kannattanut vuokrasäännöstelyn purkamista.

----

Lähteenä myös TT ja Aftonbladet