Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työmatkaliikenne EU- ja Schengen-maista avautuu maanantaina – myös vapaa-ajan matkailu avautuu täysin rokotetuille

Työmatkaliikenne EU- ja Schengen-maista Suomeen sallitaan ensi maanantaista 21. kesäkuuta alkaen.

Hallitus päätti asiasta valtioneuvoston yleisistunnossa torstaina. Päätös koskee kaikkia liikennemuotoja eli myös maa- ja meriliikennettä, kun aiemmin vastaava linjaus oli voimassa lentoliikenteessä.

Samalla myös vapaa-ajan matkailu EU- ja Schengen-alueelta sallitaan, jos maahantulija voi esittää todistuksen saamastaan hyväksytystä koronarokotussarjasta tai sairastetusta koronataudista. Rokotussarja tulisi olla saatu vähintään kaksi viikkoa aiemmin. Tauti pitää olla sairastettu edellisen puolen vuoden aikana.

Tähän ryhmään rinnastuvat myös he, jotka ovat sairastaneet koronataudin ja saaneet yhden rokoteannoksen vähintään viikkoa aiemmin.

– Tämä päätös tulee varmasti lisäämään huomattavasti rajaliikennettä tuon vapaa-ajankin matkustamisen mahdollistuessa osittain, sanoi Rajavartiolaitoksen yksikön päällikkö Tuomas Laosmaa sisäministeriön tiedotustilaisuudessa.

Laosmaan mukaan hyväksyttäviä rokotteita on kuusi ja tarkemmat tiedot niistä löytyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteista.

Esitys maahantulomallista tarkoitus antaa perjantaina

Tieto maahantulorajoitusten höllentämisestä tuli samalla, kun hallitukselta odotetaan matkailun avaamiseen liittyvää lakia eli uutta maahantulomallia.

Eduskunnan kyselytunnilla torstaina perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi, että lakiesitys on tarkoitus antaa perjantaina. Uudella mallilla pyritään Kiurun mukaan varautumaan Suomen rajoilla siihen isoon muutokseen, josta hallitus aiemmin torstaina kertoi.

– Eli käytännössä myös turistit ovat jatkossa tulossa.

Lain saamisella voimaan on kiire, sillä eduskunta on jäämässä juhannuksen jälkeen istuntotauolle. Niihin aikoihin myös matkailusesonki alkaa olla kuumimmillaan.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiän mukaan tuoreiden linjausten valmistelussa on hyödynnetty samaa ajattelua kuin odotetussa laissa.

– Tämä logiikka, että avaamme liikenteen henkilöille, jotka ovat kahdesti rokotettuja tai taudin sairastaneet, perustuu samaan ajatteluun kuin valmisteilla olleessa hallituksen esityksessä, Pimiä sanoi.

Lakiluonnos maahantulomallista sai lausuntokierroksella merkittävää kritiikkiä varsinkin matkailualalta. Siinä kaavailtiin, että jos matkustaja on liikkeellä pelkällä negatiivisella ennakkotestituloksella tai hän on saanut vain yhden rokotteen, hän joutuisi käymään uudessa testissä Suomessa kolmen vuorokauden kuluttua ja hänen tulisi olla tällä välin omaehtoisessa karanteenissa.

Luonnoksen mahdollisesta muuttumisesta lausuntokierroksen jälkeen ei ollut sisäministeriön tilaisuudessa tietoa.

Matkustamisen tulisi edelleen olla välttämätöntä

Sisäministeriö kertoi torstaina myös, että ulkoministeriö on päivittänyt omia matkustussuosituksiaan. Kansliapäällikkö Pimiän mukaan ulkoministeriö suosittelee kuitenkin noudattamaan erityistä varovaisuutta matkustettaessa EU- ja Schengen-alueella.

– Jos matkustetaan (EU- ja Schengen-alueen) ulkopuolelle, silloin pitäisi kyse olla ehdottoman välttämättömästä matkustamisesta ja muussa tapauksessa suositellaan välttämään matkustamista, Pimiä sanoi.

Hallitus päätti samalla jatkaa sisärajavalvontaa ja ulkorajaliikenteen rajoituksia heinäkuun 11. päivään asti. Epidemiatilanteen perusteella sisärajavalvonta kuitenkin poistuu Suomen ja Puolan sekä Suomen ja Unkarin välisestä liikenteestä. Ulkorajaliikenteessä maahantulorajoitukset poistuvat Monacosta, Romaniasta ja San Marinosta Suomeen saapuvasta liikenteestä.