Jalkapallon EM-turnauksesta kertovat liput heiluvat Nevajoen ylittävällä sillalla Pietarissa. Vähän matkan päähän on pystytetty alue, jonne ihmiset voivat tulla katsomaan pelejä ja kuuntelemaan musiikkiesityksiä.
Kävelymatkan päähän Palatsiaukiolle on tulossa suurempi fanialue, joka avataan puolivälierien alkaessa.
Itse ottelut pelataan kaupungissa Ristisaarella sijaitsevalla Pietarin stadionilla. Hulppealle stadionille otetaan koronavirustilanteen takia enintään puolet yleisökapasiteetista eli 30 500 katsojaa. Stadionilla on maskipakko, katsojilta mitataan lämpö ennen sisäänpääsyä, ja yleisöä otetaan sisään porrastetusti.
Pietarin stadionin edustalla ei voi kovin monesta muusta asiasta päätellä, että EM-turnausta pelataan koronaviruspandemian keskellä.
Turnauksessa on kuitenkin myös toinen todellisuus, joka koskee etenkin pelaajia ja joukkueiden taustahenkilöitä. Pelaajat elävät turnauksen ajan tiukassa koronakuplassa, jossa heitä testataan säännöllisesti ja kontaktit joukkueen ulkopuolisiin on minimoitu.
Maskit tippuvat naamalta jo ennen metroa
Pietarissa koronatartuntojen ilmaantuvuusluku on nyt 226 tapausta sataatuhatta asukasta kohden kahdessa viikossa, kertoo Suomen Pietarin-pääkonsulaatin pääkonsuli Sannamaaria Vanamo. Ilmaantuvuus on Suomeen verrattuna kymmenkertainen.
Tartuntaluvut ovat olleet Pietarissa nousussa keväästä asti, ja sairaalapotilaiden määräkin on taas kasvussa, Vanamo kertoo. Tiettyjen arvioiden mukaan jopa puolet kaupungin asukkaista olisi jo sairastanut koronaviruksen.
Torstaista alkaen rajoituksia on Pietarissa tiukennettu. Esimerkiksi EM-kisojen fanialueilla ei enää myydä ruokaa, ja ostoskeskusten ravintola-alueet on suljettu. Elokuvateattereiden yleisömäärää on rajoitettu ja ravintolat määrätty öisin kiinni.
Julkisilla paikoilla, julkisessa liikenteessä ja kaupoissa on käytettävä kasvosuojaimia.
Pietarin katuvilinässä maskeja kuitenkin näkee hyvin harvoilla. Myös ottelustadionin ympäristössä moni kulkee ilman maskia.
Vielä tylymmin maskittomuus lyö silmille metroon mentäessä. Metron sisäänkäynneillä ihmisiä komennetaan panemaan maskit kasvoilleen. Usein kuitenkin jo liukuportaissa maskit pudotetaan nenän tai leuan alle tai otetaan kokonaan pois.
Ainakin joidenkuiden asenne vaikuttaa koronaa vähättelevältä.
– No covid. Finland, no covid, taksikuski sanoo matkalle lentokentältä hotellille ja virnistää leveästi.
Yhden rokotteen saanut alle 13 prosenttia
Maailman terveysjärjestö WHO :n mukaan Venäjällä on todettu jo 5,2 miljoonaa koronatartuntaa ja lähes 128 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Päivittäiset tartuntaluvut ovat nyt 13 000:n luokkaa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Jari Jalava arvioi, että viralliset tartuntaluvut ovat todennäköisesti hieman alakanttiin todellisesta tilanteesta.
– Vaikea sanoa, kuinka paljon tartuntoja jää pimentoon. Yleensä kaikissa maissa jonkin verran jää, Jalava sanoo.
Luvut kuitenkin osoittavat selvästi, mihin tartunnat ovat matkalla: ylöspäin. Tilannetta ei helpota se, että koronarokotukset matelevat. Venäjän väestöstä vasta alle 13 prosenttia on saanut ensimmäisen koronarokotteen, kertoo tilastosivusto Our World in Data .
Levada -keskuksen taannoisen mielipidekyselyn mukaan 62 prosenttia venäläisistä ei halua ottaa maassa kehitettyä Sputnik V -rokotetta. Moskovassa ihmisiä yritetäänkin houkutella rokotuksiin esimerkiksi autoarvonnalla.
Venäjä on raportoinut WHO:lle maasta löytyneen alfa-, beeta- ja deltamuunnoksia eli Britannian, Etelä-Afrikan ja Intian muunnoksia. Epävirallisen tiedon mukaan Intiasta löytynyt delta-muunnos on lisääntymässä Venäjällä selkeästi ja saattaa kattaa jo 40 prosenttia tartunnoista, Jalava kertoo.
Huuhkaja-fanit: "Menemme turvallisuus edellä"
Epidemiologi Anton Bartshuk Pietarin eurooppalaisesta yliopistosta ei usko, että EM-turnaus muuttaa Pietarin koronatilannetta dramaattisesti.
– Monella täällä on jo ollut korona ja edes osa on saanut rokotuksen. Vaikka koronaluvut ovat nousseet, tilanne ei ole sama kuin syksyllä ja talvella, Bartshuk sanoo STT:lle.
Bartshuk uskoo ihmisten käyttäytymisen herättävän monissa kisaturisteissa ihmetystä.
– Ihmiset eivät Pietarissa juurikaan käytä tällä hetkellä maskeja, ja kaikki paikat ovat auki. Kaikki näyttää normaalilta elämältä, ja ihmiset ovat vähän väsyneitä rajoituksiin.
Bartshukilla on kuitenkin huoli Suomeen palaavista kisaturisteista, jotka voivat viedä viruksen mukanaan kotimaahan.
– En ole niin huolissani pelkästään peleistä, mutta kun kaikki on auki – ravintolat, baarit ja niin edelleen. Faneille esittäisin toiveen, että olkaa varovaisia.
Huuhkaja-kannattajien Teijo Kotinurmen ja poika Tuomas Kotinurmen kisaohjelmassa ovat kaikki kolme Suomen alkulohkon peliä. Molemmat ovat aktiivisia jalkapalloihmisiä niin nurmella kuin katsomoiden puolella. Teijo Kotinurmi kertoo kiertäneensä kaikki MM-kisat vuodesta 1990 lähtien.
EM-kisoissa Kotinurmet noudattavat Uefan koronaohjeita tarkasti.
– Turvallisuus edellä menemme, vältämme ihmisjoukkoja. Omalla toiminnallaan pystyy aika hyvin vaikuttamaan riskiin, Teijo Kotinurmi sanoo.
Myös hän on kiinnittänyt huomiota vähäiseen maskinkäyttöön.
– Täällä on huomattavasti vähemmän maskeja kuin soisi. Asun tällä hetkellä Pariisissa, ja siellä on hyvin tiukat koronarajoitukset ja maskipakko vähän joka paikassa. Pietarissa on ehkä ollut välinpitämättömintä toimintaa, mitä olen nähnyt.
Paluumatkaajille kiitosta rajatoiminnasta
Keskiviikkona pelatun Venäjä-pelin jälkeen Suomi kohtaa Pietarissa maanantaina Belgian. Konsulaatin ennakkotietojen mukaan suomalaisille on myyty noin 4 000 lippua kumpaankin peliin. Pietariin vaikuttaa kuitenkin matkustaneen lopulta vähemmän ihmisiä.
Konsulaatin tiedossa on Venäjällä karanteeniin asetettuja suomalaisia.
– Yksityisyydensuojan vuoksi emme voi tarkemmin ottaa kantaa, ovatko he sairastuneita vai altistuneita tai kuinka monesta tapauksesta on kyse, Vanamo sanoo.
THL pitää todennäköisenä, että futisfanien mukana tulee tartuntoja myös Suomeen.
– Tähän on varauduttu, joten jatkotartunnat pyritään minimoimaan ja sitä kautta se, ettei tule mitään uutta tartunta-aaltoa, Jalava sanoo.
Jalava kiittelee torstaiaamuun mennessä Venäjältä palanneiden suomalaisten olleen hyvin yhteistyöhaluisia.
– Heillä on ollut ennakkotestitodistuksia, he ovat menneet testeihin ja toimineet kaikin puolin varsin mallikkaasti. Se on helpottanut huomattavasti viranomaisten toimintaa.
Maahantuloa helpottaa myös digitaalinen Finentry-palvelu.
Kaakkoisrajan yli tuleville tehdään pakollinen terveystarkastus. Jos maahantulijalla ei ole todistusta tuoreesta negatiivisesta testituloksesta, häneltä otetaan koronanäyte.
Suosituksen mukaan 72 tunnin kuluttua Suomeen saapumisesta pitäisi mennä vielä uuteen testiin. Käytäntö antaa Jalavan mukaan hyvän suojan jatkotartuntoja vastaan.
– Se on varsin hyvä systeemi, jos se vaan toteutuu. Pitkät karanteeniajat eivät toteudu, sen me tiedämme.