Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin pormestaripaikat jaettiin – vasemmistoliitto saa ensimmäistä kertaa apulaispormestarin paikan

Puolueet ovat päässeet sopuun Helsingin pormestaripaikkojen ja muiden keskeisten luottamustehtävien jaosta. Kokoomukselle tulee pormestarin sekä sosiaali- ja terveysalan apulaispormestarin paikat. Pormestariksi tulee näin ollen puolueen pormestariehdokas, kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.), jonka tilalle eduskuntaan nousee Atte Kaleva (kok.).

Vihreät saa kaupunkiympäristön apulaispormestarin paikan, SDP:lle tulee kasvatus ja koulutus. Kaupunkiympäristöstä vastaavan apulaispormestarin paikkaa on päättyneellä vaalikaudella hoitanut Anni Sinnemäki (vihr.) ja hänen odotetaan jatkavan samassa tehtävässä. SDP:n pormestariehdokas Nasima Razmyar on todennäköisin valinta koulutuksesta ja kasvatuksesta vastaavaksi apulaispormestariksi. Tehtävää on päättyneellä vaalikaudella hoitanut kokoomuksen Pia Pakarinen.

Vaaleissa hyvin menestynyt vasemmistoliitto saa ensimmäistä kertaa apulaispormestarin paikan. Sille jaettiin neuvotteluissa kulttuurin ja vapaa-ajan asioista vastaava tehtävä, jota on viime kaudella hoitanut Razmyar.

Vasemmistoliitossa ainesta ketjureaktioon

Vasemmistoliiton pormestariehdokas oli kansanedustaja Paavo Arhinmäki. Jos hänet valitaan apulaispormestariksi, hänen tilalleen ensimmäisenä varakansanedustajana olisi nousemassa europarlamentaarikko Silvia Modig. Jos Modig ei halua palata kotimaan politiikkaan, seuraavana on vuorossa Suldaan Said Ahmed.

Mikäli Modig taas päättäisi jättää europarlamentin, hänen tilalleen olisi nousemassa kansanedustaja Merja Kyllönen.

Vasemmistoliiton luottamuspaikkaneuvottelijana toiminut Veronika Honkasalo sanoi, että apulaispormestariehdokkaaksi voivat ilmoittautua sekä varsinaiset että varavaltuutetut.

– Valinnassa meillä painaa moninainen kokonaisuus, jossa katsotaan poliittista kokemusta ja asiantuntijuutta. Tietenkin myös äänimäärä vaikuttaa, Honkasalo sanoi STT:lle.

Tarkoitus on tehdä päätökset valtuustoryhmän ja Helsingin vasemmiston piirin yhteiskokouksessa 15. heinäkuuta.

Tehtäviin nimitettävät henkilöt valitaan seuraavaksi puolueissa ja niiden valtuustoryhmissä. Vallinnat vahvistetaan uuden kaupunginvaltuuston ensimmäisessä kokouksessa 2. elokuuta.

Puolueet sopivat myös, että kokoomus saa viisi paikkaa kaupunginhallituksen viidestätoista paikasta. Vihreille tulee neljä, SDP:lle ja vasemmistoliitolle kummallekin kaksi. Perussuomalaiset ja RKP saavat kumpikin yhden paikan.

Pormestari toimii kaupunginhallituksen puheenjohtajana, ja ensimmäisen ja toisen varapuheenjohtajan paikat menevät vihreille ja SDP:lle. Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan paikka menee vihreille ja varapuheenjohtajan paikat kokoomukselle ja SDP:lle.