Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Armeniassa pääministeri Pashinjanin puolue ylsi enemmistöön maan parlamenttivaaleissa

Armenian pääministeri Nikol Pashinjanin puolue on voittanut enemmistön maan ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa. Pashinjanin Kansallissopimus-koalitio sai lähes 54 prosenttia kaikista äänistä.

Seuraavaksi eniten ääniä sai maan entisen presidentin Robert Kotsharjanin Armenia-liittoumaksi kutsuttu koalitio. Kun äänet oli laskettu kaikilta äänestysalueilta, oli liittoumalla 21 prosenttia kaikista äänistä.

Pashinjan julisti puolueensa voittaneen parlamenttivaalit jo alkuyöstä, kun äänet oli saatu vasta noin kolmasosasta äänestysalueita. Pashinjanin mukaan armenialaiset ovat antaneet hänen puolueelleen valtuutuksen johtaa maata ja hänelle mandaatin jatkaa pääministerinä.

– Tiedämme jo, että olemme saaneet vakuuttavan voiton vaaleissa ja meillä tulee olemaan vakuuttava enemmistö parlamentissa, hän kertoi ja kehotti tukijoitaan saapumaan maanantai-iltana pääkaupunki Jerevanin pääaukiolle.

"Merkkejä järjestelmällisistä väärentämisistä"

Armenia-liittouma kertoi alkuyöstä, ettei se tunnusta Pashinjanin pikaista väitettä vaalivoitosta ennen kuin äänestykseen liittyneet "rikkomukset" on tutkittu. Pashinjanin julisti voittaneensa vaalit, kun äänet oli saatu laskettua vasta noin kolmasosasta äänestysalueita.

Liittouman tiedotteen mukaan äänestyspaikoilta on saatu "satoja merkkejä järjestelmällisistä ja suunnitelluista väärentämisistä", jotka ovat vakava peruste luottamuspulalle.

Sunnuntai-iltana yleisen syyttäjän kanslia kertoi saaneensa 319 ilmoitusta rikkomuksista. Kanslia kertoi aloittaneensa kuusi rikostutkintaa, joista kaikki koskevat kampanjoinnin aikaisia lahjuksia.

Tukahduttavasta helteestä huolimatta lähes 50 prosenttia noin 2,6 miljoonasta äänioikeutetusta jätti äänensä, kertovat vaaliviranomaiset. Joidenkin tarkkailijoiden mukaan äänestysprosentti oli odotettua suurempi noin kolmen miljoonan asukkaan maassa.

Äänestystä ovat seuranneet Armenian entinen neuvostovallan aikainen isäntä Venäjä, arkkivihollinen Azerbaidzhan sekä Turkki, joka tuki Azerbaidzhania viime vuonna Vuoristo-Karabahin taisteluissa.

Pääministeriä arvosteltu Vuoristo-Karabahin vuoksi

Pashinjania on arvosteltu Armeniassa kovin sanoin Vuoristo-Karabahin konfliktin hoitamisesta. Kansalaisten tyytymättömyyden ja protestien vuoksi hän joutui suostumaan parlamenttivaalien järjestämiseen ennenaikaisesti.

Vuoristo-Karabahin viime vuonna puhjenneissa taisteluissa kuoli yli 6 500 ihmistä. Pashinjanin mukaan hän suostui Venäjän neuvottelemaan tulitaukoon välttääkseen lisää ihmishenkien ja alueiden menetystä.

Sopimus merkitsi loppua kuusi viikkoa kestäneelle sodalle Vuoristo-Karabahista. Armenia joutui sen myötä luovuttamaan paremmin varustellulle naapurilleen Azerbaidzhanille alueita, joita se oli pitänyt hallussaan kolmen vuosikymmenen ajan.

Varakkaan ja kansallismielisen Kotsharjanin rasitteena on taas muun muassa korruptiotutkinta. Häntä tutkitaan myös protestien väkivaltaisesta tukahduttamisesta yli vuosikymmen sitten.

Vanhaa kaartia vastaan

Sunnuntaina Jerevanin kaduilla liikkui ristiriitaisia mielipiteitä Pashinjanista. Eräskin äänestäjä, 63-vuotias entinen opettaja Anahit Sargsjan arvioi pääministerin ansaitsevan toisen mahdollisuuden ja kertoi äänestäneensä vanhojen tapojen sekä maan ryövänneen vanhan kaartin palaamista vastaan.

Toinen äänestäjä puolestaan sanoi antaneensa äänensä Kotsharjanille, joka kutsuu Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ystäväkseen.

– Äänestin turvallisten rajojen, yhteiskunnan solidaarisuuden, sotavankiemme palauttamisen, haavoittuneiden hyvinvoinnin ja vahvan armeijan puolesta, sanoi 41-vuotias muusikko Vardan Hovhannisjan.

Kovan retoriikan vaalikampanja

Itse vaalikampanjointia on kuvattu hyvin polarisoituneeksi ja kovan retoriikan sävyttämäksi. 46-vuotias Pashinjan esimerkiksi heilutti vasaraa kampanjatilaisuuksissa, kun taas 66-vuotias Kotsharjan sanoi olevansa valmis kaksintaisteluun pääministerin kanssa.

Molempien miesten kannatusjoukkojen on arvioitu olevan myös valmiudessa mielenosoituksiin vaalien jälkeen.

Armenian presidentti Armen Sarkisian on kritisoinut vihamielisyyksien lietsomista ja vaatinut turvallisuusjoukkoja estämään kaikenlaiset levottomuudet.

– Nämä vaalit pidetään vaikeassa tilanteessa. Ne ovat erittäin tärkeät kansakunnallemme ja valtiollemme, hän sanoi sunnuntaina.