Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuore Instagram-kuva näyttää pitkään kateissa olleen prinsessa Latifan olevan matkalla Espanjassa – prinsessan kerrotaan myös ottaneen yhteyttä Free Latifa -ryhmään

Pitkään kateissa ollut prinsessa Latifa näyttää esiintyvän Espanjan pääkaupungin Madridin lentokentällä otetussa kuvassa.

YK:n ihmisoikeustoimisto pyysi helmikuussa todisteita siitä, että Dubain hallitsijan tytär on elossa. Pyyntöä edelsi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n julkaisema Latifan kuvaama video, jossa prinsessa kertoi häntä pidettävän vankina ja pelkäävänsä henkensä puolesta. BBC :n mukaan YK:n ihmisoikeusasiantuntijat vaativat myös prinsessan välitöntä vapauttamista.

Dubain hallitsija Mohammed bin Rashid al-Maktum on upporikas mahtimies, joka on myös Arabiemiraattien varapresidentti ja pääministeri.

Uutistoimisto AFP ei ole kyennyt vahvistamaan tuoreen kuvan todenmukaisuutta tai sitä, milloin kuva on otettu.

Kuva julkaistiin maanantaina Instagram-tilillä, joka kuuluu brittimedian mukaan entiselle Britannian laivaston jäsenelle Sioned Taylorille. Kuvassa Latifa oletettavasti esiintyy tilin haltijan kanssa. Naiset seisovat maskit kasvoillaan kylki kylkeä vasten ja taustalla näkyy ikkunasta lentokenttäaluetta sekä lentokoneita.

– Upea Euroopan loma Latifan kanssa. Pidämme hauskaa tutustuen paikkoihin, kuvatekstissä sanottiin.

Kuvan alla olevassa kommenttiosiossa on puolestaan tiedusteltu, onko kuva otettu Madridin kansainvälisellä lentokentällä Barajasilla, mihin tilin haltija kehuu kommentoijan tarkkaavaisuutta.

Jo kolmas Latifa-kuva samaiselta tililtä

Viime kuussa samaiselta tililtä julkaistiin kaksi kuvaa, joissa Latifa oletettavasti esiintyy. Yksi kuva oli ravintolasta ja toinen Dubaissa sijaitsevasta ostoskeskuksesta.

BBC kertoi tuolloin, ettei ole kyennyt vahvistamaan kuvien alkuperää. Yleisradioyhtiön käsitys oli, että prinsessan näyttäytyminen julkisissa kuvissa ei ole vahinko tai sattumaa vaan liittyy tilanteen "kehittymiseen".

BBC:n mukaan Latifan ystävät ovat sanoneet tunnistaneensa ostoskeskuskuvassa esiintyvät kaksi naista. Ystäviensä mukaan Latifa tuntisi kyseiset naiset.

Latifa, 35, yritti paeta vuonna 2018 Arabiemiraateista alistavana kuvailemaansa perhettä. Häntä avusti paossa hänen suomalainen ystävänsä Tiina Jauhiainen.

Tuolloin Intian erikoisjoukot nousivat pakoveneeseen Intian rannikolla ja palauttivat prinsessan Dubaihin. Häntä ei ole sittemmin nähty julkisuudessa.

BBC:n mukaan Latifa oli kertonut hieman pakoyritystään ennen kuvatulla videolla, että hänen elämäänsä rajoitetaan rajusti.

– En ole poistunut maasta sitten vuoden 2000. Olen pyytänyt useasti, että pääsisin matkustamaan, opiskelemaan, tekemään mitä tahansa normaalia. He eivät anna minun tehdä niin, hän sanoi.

Latifa on BBC:n mukaan yksi sheikki al-Maktumin 25 lapsesta.

Free Latifa: Positiivinen edistysaskel

Prinsessan vapauden puolesta taistelevan Lontoossa toimivan Free Latifa -kampanjaryhmän mukaan tuoreen kuvan julkaiseminen on rohkaisevaa.

Yksi ryhmän perustajista David Haigh kertoo heidän olevan tyytyväisiä nähdessään, että Latifalla on nähtävästi passi ja hän matkustaa ja nauttii lisääntyvästä vapaudestaan. Haighin mukaan kyse on erittäin positiivisista edistysaskelista.

– Voin myös vahvistaa, että Latifa on ottanut suoraan yhteyttä useisiin kampanjatiimin jäseniin, hän lisäsi tiedotteessa .

Haigh kertoi, ettei voi kommentoida asiaa tarkemmin tässä vaiheessa. Hän kertoo, että ryhmä on nykyisellään keskeyttänyt ainakin väliaikaisesti kaiken kampanjatoimintansa.

Dubain viranomaiset eivät ole AFP:n mukaan vastanneet kommenttipyyntöihin kuvan osalta.

Helmikuussa Dubain kuninkaallinen perhe julkaisi tiedotteen, jossa vakuutettiin, että Latifaa hoidetaan kotonaan perheensä ja lääketieteen ammattilaisten tukemana. Tiedotteessa kerrottiin Latifan voinnin jatkavan parantumistaan ja hänen toivottiin palaavan julkisuuteen "soveliaalla hetkellä".