Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hongkongin demokratiamyönteinen Apple Daily -lehti lopettaa – lehden varat jäädytettiin viime viikolla

Hongkongin demokratia-aktivisteja tukeva Apple Daily -sanomalehti lopettaa toimintansa.

Lehden varat jäädytettiin viime viikolla Kiinan masinoiman kansallisen turvallisuuslain nojalla. Lisäksi sadat poliisit ratsasivat lehden toimituksen ja ottivat kiinni muun muassa lehden päätoimittajan ja toimitusjohtajan.

Keskiviikkona poliisi pidätti myös yhden lehden tunnetuimmista kolumnisteista ja pääkirjoittajista.

Apple Daily on ollut Kiinan hallintoon kriittisimmin suhtautuva media Hongkongissa. Lehden mukaan lopetuspäätös on tehty henkilökunnan turvallisuuden vuoksi.

Lehden viimeinen numero julkaistaan torstaina, ja verkkosivu lakkaa päivittymästä keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

26 vuotta toimineen Apple Dailyn omistaja Jimmy Lai on vankilassa demokratiamielenosoituksiin osallistumisesta.

Britannia tuomitsi Kiinan tuoreeltaan turvallisuuslain käyttämisestä lehden tukahduttamiseksi ja vaati Kiinaa kunnioittamaan Hongkongiin liittyviä sitoumuksiaan.

– Apple Dailyn lopettaminen Hongkongin viranomaisten pakottamana on hyytävä isku sananvapaudelle Hongkongissa, kommentoi ulkoministeri Dominic Raab lausunnossaan.

Hongkongin lehdistönvapaus vajonnut pitkään

Kiina ajoi viime vuonna Hongkongiin läpi kansallisen turvallisuuden lain, joka pyrkii tukahduttamaan demokratialiikkeen toiminnan ja Kiinan kritisoinnin Hongkongissa.

Apple Dailyn tapaus on ensimmäinen, jossa turvallisuuslain nojalla on puututtu mediasisältöihin. Turvallisuuslain nojalla varojen jäädyttämiseen ei tarvita tuomioistuimen päätöstä tai rikostuomiota.

Hongkong on vajonnut tasaisesti alemmas Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosittaisessa lehdistönvapausindeksissä. Tänä vuonna sijoitus oli kahdeksaskymmenes, kun vuonna 2002 Hongkong oli vielä sijalla 18. Manner-Kiina on vertailussa 177. sijalla 180:sta.

Keskiviikkona käynnistyi ensimmäinen uuden turvallisuuslain alainen oikeudenkäynti.

24-vuotiasta Tong Ying-kitiä syytetään kahdesta rikoksesta, terrorismista ja separatismin lietsonnasta. Hänen syytetään ajaneen moottoripyörällä poliisien joukkoon Hongkongin vapauttamista kannattavan protestilipun kanssa.

Oikeudenkäynnissä ei kuulla valamiehistöä, mikä poikkeaa Hongkongin tapaoikeuden perinteistä. Sen sijaan oikeudenkäyntiä valvoo kolme tuomaria, jotka hallinto on valinnut varta vasten kansallisen turvallisuuden tapauksiin.

Yhteensä yli 60 ihmistä on nyt saanut syytteen turvallisuuslain nojalla.