Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannian terveysministeri myönsi rikkoneensa koronasääntöjä – kiihkeä pussailu avustajan kanssa tallentui valvontakameraan

Britannian terveysministeri Matt Hancock on joutunut myrskyn keskelle rakkaussuhteensa takia ja oppositiopuolueet vaativat hänen eroaan. Hancockin ja hänen avustajansa kiihkeä pussailu tallentui valvontakameran kuviin, jotka taas päätyivät iltapäivälehti Sunin sivuille.

Hancock on myöntänyt, että hän rikkoi voimassa olleita koronasääntöjä avustajaansa halailemalla. Pääministeri Boris Johnsonin tiedottaja ilmoitti perjantaina, että pääministerillä on täysi luottamus terveysministeriinsä ja että Johnson pitää asiaa loppuun käsiteltynä.

– Pääministeri on hyväksynyt terveysministerin anteeksipyynnön, tiedottaja ilmoitti.

Hancock sanoi lausunnossaan myöntävänsä, että hänen toukokuun alussa tapahtunut pussailunsa oli koronasääntöjen vastaista ja että hän on tuottanut monille ihmisille pettymyksen.

– Keskityn tekemään työtä maamme johtamiseksi ulos koronapandemiasta ja olisin kiitollinen, jos perheeni yksityisyyttä kunnioitettaisiin, Hancock sanoi lausunnossaan.

Työväenpuolue vaati hallitusta vastaamaan kysymyksiin koskien Hancockin avustajan Gina Coladangelon salassa pidettyä nimitystä ministerin neuvonantajaksi. Sekä Coladangelo että Hancock ovat naimisissa, mutta eivät keskenään.

– Nimitys noudatti kaikkia sääntöjä, vakuutti Johnsonin tiedottaja.

"Toivoton" ministeri

Hancockilla on ollut viime aikoina vaikeaa. Hän torjui viime viikolla moitteita koronapandemian hoidosta sen jälkeen, kun julkisuuteen vuoti yksityisiä Whatsapp-keskusteluja, joissa Johnson kuvailee terveysministeriään "toivottomaksi".

Hancockia on aiemmin syytetty Johnsonille valehtelusta ja ministeriön sopimuksen järjestämisestä epäpätevälle kaverilleen. Hancockia on lisäksi rasittanut omistusosuus perheyrityksessä, joka sai koronaan liittyvän sopimuksen ministeriöltä viime vuonna.

Koronasääntöjen noudattamatta jättäminen on toisinaan johtanut koviinkin seuraamuksiin. Tutkija Neil Ferguson erosi viime vuonna hallituksen neuvonantajaryhmästä, koska oli sallinut rakastajattarensa vierailla luonaan.

Tuolloin Hancock sanoi olevansa "tyrmistynyt" Fergusonin käytöksestä ja pitävänsä tämän eropäätöstä oikeana.

Toisaalta koronasääntöjä rikkoi myös Johnsonin entinen neuvonantaja Dominic Cummings. Johnson kieltäytyi tuolloin erottamasta neuvonantajaansa, vaikka tämän kotimaanmatkailusta syntyi mittava kohu. Yksityiset Whatsapp-viestit tulivat julki nimenomaan Cummingsilta.