Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannian terveysministeri Matt Hancock eroaa – valvontakameran kuviin tallentunut pussailu oli liikaa

Britannian terveysministeri Matt Hancock eroaa tehtävästään. Hän ilmoitti erostaan lauantaina sen jälkeen, kun Sun -lehdelle vuodettiin toukokuussa kuvattua valvontakameramateriaalia, jossa hän pussailee kiihkeästi avustajansa Gina Coladangelon kanssa.

Hancock myönsi jo aiemmin, että halailu oman perheen ulkopuolisen henkilön kanssa oli koronasääntöjen vastaista.

Pääministeri Boris Johnson viestitti vielä perjantaina pitävänsä asiaa loppuun käsiteltynä. Oppositio jatkoi kuitenkin painostusta vaatien Hancockin eroa.

Hancock on ollut vastuussa Britannian toimista koronapandemian hallitsemiseksi ja rokoteohjelmasta. Erokirjeessään Johnsonille Hancock myöntää pettäneensä ihmiset, jotka ovat uhranneet paljon pandemian vastaisessa taistelussa.

– Meidän, jotka päätämme näistä säännöistä, on noudatettava niitä itse. Siksi minun täytyy erota, Hancock sanoi Twitterissä jakamassaan videossa .

Johnson sanoi olevansa pahoillaan Hancockin erosta ja sanoi, että tämän tulisi olla "suunnattoman ylpeä" toiminnastaan ministerinä.

"Toivoton" ministeri puolustautui

Oppositiopuolueet syyttivät hallitusta ja Hancockia tekopyhyydestä, kun pussailukuvat tulivat julki. Britanniassa rajoitettiin tuohon aikaan muun muassa hautajaisten osanottajamääriä ja monet tavalliset kansalaiset saivat sakkoja koronasääntöjen rikkomisesta.

Työväenpuolue peräsi selvitystä myös siitä, miten aiemmin lobbarina toiminut Coladangelo nimitettiin ministerin neuvonantajakaartiin. Nimitys oli pidetty salassa. Hancock ja Coladangelo tuntevat toisensa opiskeluajoiltaan lähtien. Molemmat ovat naimisissa, mutta eivät keskenään.

Hancock on saanut osakseen paljon arvostelua koronakriisin hoidosta, mutta on tähän asti puolustautunut tarmokkaasti. Johnsonin entinen neuvonantaja Dominic Cummings antoi aiemmin julkisuuteen WhatsApp-keskustelujaan pääministerin kanssa, joissa Johnson kuvailee terveysministeriään "toivottomaksi".

Entinen valtiovarainministeri Sajid Javid siirtyy Britannian terveysministeriksi

Britannian uudeksi terveysministeriksi on valittu Sajid Javid, ilmoittaa pääministeri Boris Johnsonin kanslia.

Javid on aiemmin toiminut sisäministerinä ja valtiovarainministerinä. Hän jätti valtiovarainministeriön viime vuoden alussa, sen jälkeen kun Johnson yritti vaihtaa hänen avustajiaan itselleen mieluisiksi.

Javid oli ehdolla konservatiivipuolueen puheenjohtajaksi vuonna 2019, mutta ei pärjännyt Johnsonille.

Ennen poliittista uraansa hän oli pankkialalla ja työskenteli muun muassa Deutsche Bankin palveluksessa.