Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsissa valtiopäivien puhemies aloittaa hallitusratkaisun tunnustelut

Ruotsissa valtiopäivien puhemies Andreas Norlén aloittaa tänään keskustelut puolueiden kanssa hallitustunnustelujen merkeissä.

Norlén on viestittänyt aikovansa pitää nyt ripeämpää tahtia kuin vuoden 2018 vaalien jälkeen. Tuolloin hallitustunnustelut kestivät neljä kuukautta.

Puhemies voi tehdä neljä ehdotusta. Jos kaikki kaatuvat, on järjestettävä uudet vaalit.

Pääministeri Stefan Löfven jätti eilen eronpyyntönsä, mutta toivoo voivansa palata uuden hallituksen johdossa.

Löfven ei ottanut kantaa siihen, mikä olisi hänelle mieluisin hallitusratkaisu. Ratkaisu on hänen mukaansa nyt puhemiehen käsissä.

Löfvenin hallitus kaatui viime viikolla kiistaan vuokrasääntelyn keventämisestä. Vasemmistopuolue jätti epäluottamuslauseen, johon ruotsidemokraatit, maltillinen kokoomus ja kristillisdemokraatit yhtyivät.

Åkesson epäilee lopulta päädyttävän ennenaikaisiin vaaleihin

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson sanoi televisiohaastattelussa epäilevänsä, ettei uutta hallitusta synny ja että Ruotsi päätyy lopulta kuitenkin ennenaikaisiin vaaleihin.

Porvarihallituksen pääministeriksi olisi tarjolla ensisijaisesti maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson, joka ilmoitti olevansa käytettävissä, jos riittävästi tukea löytyy.

Keskustapuolue on torjunut sekä maltillisen kokoomuksen että vasemmistopuolueen yhteistyötarjoukset.

Ympäristöpuolueen mukaan vastuu on nyt keskustapuolueella, jonka täytyy suostua yhteistyöhön vasemmistopuolueen kanssa.

Uuden hallituksen muodostaminen edellyttää, että sitä vastaan äänestävien kansanedustajien määrä ei saa olla 175 tai yli. Puoltavia ääniä saattaa olla vähemmän kuin puolet, koska tyhjiä ääniä ei lasketa vastustukseksi.