Suomessa yli 200 uutta koronatartuntaa – Kainuussa korkein ilmaantuvuus, Pirkanmaalla yli 30 tartuntaa Pietarista

Suomessa on raportoitu 219 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä 1 292 tartuntaa, mikä on 19 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Koko maassa taudin ilmaantuvuusluku on 23,3 tapausta sataatuhatta asukasta kohti kahden viikon aikana. Luku on lähes sama kuin edeltävän kahden viikon aikana. Korkein ilmaantuvuus on Kainuussa 50,2, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella (Hus) 40,5 sekä Päijät-Hämeessä 34,3.

Husin alueella ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohti kahden viikon aikana on Helsingissä 55,3, Vantaalla 52,6 ja Järvenpäässä 51,7. Pääkaupunkiseudulla on todettu 77 uutta tartuntaa. Kainuussa Kajaanissa ilmaantuvuus on THL:n mukaan 81,9 tapausta.

Kaikkiaan tartuntoja on Suomessa todettu 95 387.

Pirkanmaalla 33 tapausta Pietarista

Venäjältä viime aikoina palanneilta matkailijoilta on todettu koronatartuntoja runsaat 300.

Suurin osa Pietarin EM-jalkapallomatkoihin liittyvistä tartunnoista on todettu Husin alueen kunnissa. Tiistaiaamupäivään mennessä tartuntoja on vahvistettu Husissa 222. Lähes 800 henkilöä on asetettu karanteeniin, kertoi Hus tiedotteessa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella on tähän mennessä tiedossa 33 koronatartuntaa, jotka on todettu Venäjän kisaturisteilta. Jatkotartuntoja on toistaiseksi neljä.

– Kisoihin liittyen noin 150 altistunutta on Pirkanmaalla määrätty tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin, kertoi Taysin infektioyksikön ylilääkäri Jaana Syrjänen tiistaina sairaanhoitopiirin pandemiaohjausryhmän tiedotustilaisuudessa.

Koronatartuntojen ilmaantuvuus on Pirkanmaalla hieman noussut ja tartunnoista runsaat puolet on peräisin ulkomailta.

– Venäjä on se pääasiallinen paikka, mistä meidän tartunnat ovat tulleet, Syrjänen kertoo.

Pandemiaohjausryhmän mukaan tilanne voi edelleen heikentyä nopeastikin.

Päijät-Hämeessä ei kisamatkailijoita sairaalahoidossa

Myös Päijät-Hämeessä on todettu Venäjältä peräisin olevia tartuntoja, kertoo infektioylilääkäri Ville Lehtinen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.

Venäjällä pelattujen EM-jalkapallo-otteluiden tiimoilta Päijät-Hämeessä on varmistunut 12 koronatartuntaa ja lisäksi muutama jatkotartunta. Lehtinen arvioi, että ainakin jatkotartuntoja perheissä saattaa vielä tulla.

Sairaalahoitoon ei näitä tartunnan saaneita ole Päijät-Hämeessä tähän mennessä joutunut. Tartuntojen jäljittäminen on teettänyt Lehtisen mukaan paljon töitä.

– Muutamien osalta on ollut haasteita. Aina ei ole ollut matkatoverit tiedossa, että kenen kanssa on oltu.

Venäjän matkailuun liittyvien tartuntojen vuoksi karanteeniin asetettujen määrää ei ole erikseen seurattu. Vielä ei ole tiedossa, mitä mahdollisia virusmuunnoksia tartuntoihin liittyy.

Deltamuunnosta on raportoitu myös Etelä-Savon hyvinvointialueella. Essoten terveyspalveluiden johtaja Santeri Seppälä suosittelee vahvasti kaikille Venäjältä tulleille testeissä käymistä 7–10 vuorokauden kuluttua Suomeen palaamisesta, vaikka ensimmäinen testi maahan tullessa olisikin ollut negatiivinen ja olo oireeton.

Myös Etelä-Karjalassa tautitapaukset ovat lisääntyneet jonkin verran kisaturismin takia, mutta alueella ei vielä siirrytä perustasolta kiihtymisvaiheeseen.

THL on suositellut, että jalkapallon EM-turnauksesta ulkomailta palanneiden kanssa aikaansa viettäneitä tai muutoin lähikontaktissa olleet hakeutuvat koronatestiin, vaikka heillä ei olisikaan oireita.

Ensimmäisen rokoteannoksen saaneita yli 3,2 miljoonaa

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on Suomessa saanut noin 3,21 miljoonaa ihmistä eli 57,8 prosenttia väestöstä, kertoo THL.

Rokotteen toisen annoksen on saanut noin 982 000 ihmistä. Toisen annoksen rokotuskattavuus on 17,7 prosenttia.

THL:n tilastojen mukaan esimerkiksi 40–44-vuotiaiden koronarokotuskattavuus ensimmäisen annoksen osalta on 70,7 prosenttia ja 35–39-vuotiaiden 60 prosenttia. Ikäryhmästä 30–34-vuotiaat ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 50,5 prosenttia.

THL:n Salminen pitää deltamuunnoksen leviämisen estämistä lähes mahdottomana

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen pitää lähes mahdottomana, että koronaviruksen niin kutsutun deltamuunnoksen leviämistä voisi täysin estää. Hänen arvionsa mukaan muunnos leviää koko maailmaan. Deltamuunnosta on Suomessa esiintynyt jo usean kuukauden ajan.

Sinällään virusten muuntuminen on tyypillistä, eikä koronavirus tee tässä poikkeusta. Salminen ei kuitenkaan pidä tilannetta Suomen kannalta erityisen huolestuttavana.

– Ei ole syytä olettaa, ettei tästäkin selvittäisi, jos ihmiset toimivat oikein ja tartunnanjäljitys toimii. Oleellista on, että tapaukset löydetään, jotta voimme estää jatkotartunnat.

Lisätietoja jatkotartunnoista saadaan Salmisen arvion mukaan aikaisintaan tämän viikon lopulla ja siitä eteenpäin. Jo tähän mennessä on osoittautunut, että jatkotartuntoja on jonkin verran syntynyt perhepiirissä.

– Leviääkö tämä laajemmin väestöön, on toistaiseksi kysymysmerkki.

Muita muunnoksia helpommin tarttuva deltavariantti on noussut julkisuuteen erityisesti viime päivinä, kun Venäjän Pietarista palanneiden matkailijoiden joukosta on tavattu satoja koronatartuntoja. Deltamuunnos on levinnyt Venäjällä voimakkaasti, sillä maan koronatilanne kaiken kaikkiaan on heikentynyt vauhdilla, myös Pietarissa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka