Päärautatieaseman puukotuksesta syytetty 16-vuotias ja uhri olivat sopineet tappelemisesta, uhri kuoli yhteen veitseniskuun

Syytetty kiistää tapposyytteen ja sanoo, että kyse oli hätävarjelutilanteesta.

Maria Rosvall / STT

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi torstaina Helsingin päärautatieasemalla huhtikuussa tapahtuneen puukotuksen käsittely.

16-vuotiasta poikaa syytetään taposta nuorena henkilönä. Syyttäjä vaatii hänelle ehdotonta vankeusrangaistusta.

Syyttäjän haastehakemuksen mukaan 16-vuotias ja hänelle entuudestaan tuntematon 24-vuotias uhri olivat tavanneet rautatieasemalla ja sopineet siirtyvänsä Kaisaniemen puistoa kohti tappelemaan. Syytetty oli pyytänyt toiselta ihmiseltä monitoimiveitsen, jonka oli laittanut terä esillä taskuunsa, syytteessä sanotaan.

Puukotus tapahtui junaraiteiden 1 ja 2 lähellä. Syytetty ja uhri tarttuivat toisiinsa ja syytetty iski uhria kerran veitsellä kylkeen, syytteessä sanotaan.

Syyttäjän mukaan osapuolet vielä jatkoivat tappelua potkien ja lyöden toisiaan, minkä jälkeen syytetty juoksi pois paikalta ja uhri kaatui maahan. Uhria yritettiin elvyttää, mutta hän kuoli tapahtumapaikalle.

Puolustus: Veitsellä oli tarkoitus vain pelotella

16-vuotias syytetty kiistää syytteen taposta.

Käräjäoikeudelle toimitetussa vastauksessa myönnetään, että syytetty ja uhri tapasivat rautatieasemalla ja sopivat siirtyvänsä puistoa kohti tappelemaan. Vastauksen mukaan uhri käyttäytyi uhkaavasti ja syytetty pelkäsi, että uhrilla ja tämän seurassa olleella ystävällä oli hallussaan puukko. Kun uhri hyökkäsi syytetyn kimppuun, syytetty otti monitoimiveitsen esille pelottelutarkoituksessa, vastauksessa sanotaan.

Vastauksen mukaan syytetty huitaisi puukolla kohti uhrin vasenta olkapäätä pelottelutarkoituksessa, eikä huomannut lyöneensä tätä veitsellä kylkeen. Hän ei kuitenkaan kiistä tapahtunutta ja myöntää hätävarjelun liioitteluna tehdyn törkeän pahoinpitelyn.

– (Syytetyltä) ei olisi voinut kohtuudella vaatia muunlaista suhtautumista ottaen huomioon (uhrin) hyökkäyksen vaarallisuus ja yllätyksellisyys sekä tilanne muutenkin. (Syytettyä) kohtaan hyökännyt (uhri) oli (syytettyä) vanhempi ja vahvempi ja käyttäytyi uhkaavasti, vastauksessa sanotaan.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka