Kanadassa noin tuhat ihmistä on evakuoitu maastopalojen tieltä – lämpöennätyksiä rikkonut Lyttonin kylä tuhoutunut liki kokonaan

Brittiläisen Kolumbian provinssin pääministeri John Horgan kertoi, että alueella oli vuorokauden aikana havaittu yli 60 uutta maastopaloa. Kuva otettu 29. kesäkuuta. /BC Wildfire Service AFP PHOTO/BC Wildfire Service / LEHTIKUVA

STT–AFP

Läntisessä Kanadassa noin tuhat ihmistä on jouduttu evakuoimaan maastopalojen tieltä. Viranomaiset kertoivat asiasta paikallista aikaa torstaina.

Brittiläisen Kolumbian provinssin pääministeri John Horgan kertoi lehdistötilaisuudessa, että alueella oli vuorokauden aikana havaittu yli 60 uutta maastopaloa.

Metsäpaloriski on kasvanut suureksi Kanadan länsiosissa. Ministeriön mukaan "pitkittynyt, vaarallinen ja historiallinen helleaalto" jatkuu loppuviikon ajan. Provinssin pelastusviranomaiset arvioivat, että kuumien ja kuivien olosuhteiden takia työtä on vielä edessä.

Kanadassa on rikottu lämpöennätyksiä alkuviikosta useina päivinä, ja mittari on noussut enimmillään liki 50 asteeseen. Satojen ihmisten kerrotaan kuolleen helleaallon aikana. Kanadan tätä vuotta edeltävä lämpöennätys vuodelta 1937 oli lähes viisi astetta matalampi.

Ilmastonmuutoksella on selkeä yhteys siihen, että kesän helleaallot pohjoisella pallonpuoliskolla tulevat voimistumaan. Sään ääri-ilmiöistä etenkin helleaallot, metsä- ja maastopalot sekä kuivuusjaksot tulevat yleistymään ilmaston lämmetessä.

"Lyttonia ei tule olemaan paljoakaan jäljellä"

Lämpöennätyksiä on toistuvasti rikottu Lytton-nimisessä kylässä Brittiläisessä Kolumbiassa. Kylässä mitattiin koko maan ennätykselliset 49,6 astetta.

Kylän 250 asukasta jouduttiin evakuoimaan keskiviikkoiltana paikallista aikaa. Evakuointimääräyksiä laajennettiin myöhemmin myös Lyttonin lähialueille.

Viranomaisten mukaan 90 prosenttia kylästä on tuhoutunut maastopalojen takia.

– Lyttonia ei tule olemaan paljoakaan jäljellä, kylän pormestari Jan Polderman sanoi Britannian yleisradio BBC :lle.

– Tulta oli kaikkialla.

Provinssin viranomaiset eivät olleet vielä torstaina kertoneet tulipaloihin liittyvistä mahdollisista loukkaantumisista tai kuolemista.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka