Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Slovenian pääministeri Jansa tyrmää edelleen väitteet maan lehdistönvapauden horjuttamisesta

Slovenian pääministeri Janez Jansa tyrmää väitteet maan lehdistönvapauden horjuttamisesta syyttämällä "valtamediaa" yksipuolisesta raportoinnista.

Jansa esitteli EU-kirjeenvaihtajille Slovenian EU-puheenjohtajakauden tavoitteita perjantaina Slovenian Brdossa, mutta kysymysten myötä puheeksi nousi lehdistönvapauden tila Sloveniassa.

Jansaan on kohdistunut arvostelua muun muassa toimittajien haukkumisesta ja Slovenian uutistoimiston STA:n rahoituksen horjuttamisesta. Lisäksi hän on viitannut slovenialaismedian olevan "vasemmiston hallussa".

Jansan mukaan media haluaa tahallaan mustamaalata ja kritisoida hänen hallitustaan, tekipä hallitus mitä tahansa.

Kesken parituntista tiedotustilaisuutta Jansa vaati paikalla olevia toimittajia katsomaan aiheeseen liittyvän propagandavideon, jota hän ei saanut näyttää keväällä EU-parlamentille.

Videolla esitellään Jansalle mieluinen näkemys Slovenian lehdistönvapauden puutteista. Noin vartin mittaisessa katsauksessa luetellaan muun muassa useita entisiä slovenialaistoimittajia, jotka ovat sittemmin siirtyneet politiikkaan. Lisäksi videolla näytetään muiden kuin Jansan tai hänen SDS-puolueensa puuttumisia median työrauhaan.

Poliittinen väri erottaa

Jansa olisi halunnut näyttää saman videon maaliskuun lopussa EU-parlamentin työryhmän kuulemisessa, kun europarlamentaarikot yrittivät keskustella Jansan kanssa median vainoamisesta.

Lupa näyttää video evättiin tuolloin, ja Jansan kerrottiin lähteneen videokokouksesta ovet paukkuen. Jansa puolestaan väittää, että hänen mikrofoniyhteytensä kokoukseen katkaistiin sen jälkeen, kun europarlamentaarikot eivät halunneet katsoa videota.

Jansalla itselläänkin on tausta journalismissa. Hän on kertonut moneen otteeseen, kuinka joutui vangituksi työskennellessään 1980-luvun lopulla toimittajana Sloveniassa, joka oli vielä osa silloista Jugoslaviaa.

STT kysyi Jansalta, mikä erottaa hänet entisenä toimittajana näistä muista entisistä toimittajista, jotka ovat tehneet poliittista uraa ja jotka nostettiin videolla tikun nokkaan.

Jansa vastasi näkevänsä erona sen, että suuri osa mediasta politiikkaan siirtyvistä toimittajista on edustanut poliittisen kentän vasenta laitaa, kun taas hän itse katsoo olevansa yksi harvoista toimittajataustaisista poliitikoista oikealla laidalla.

– On väärin jos tämä (toimittajien siirtyminen politiikkaan) tapahtuu vain yhdellä puolella poliittista kirjoa, Jansa kommentoi.

Kaikuja Trumpin sanomisista

Jansan on arvioitu ottaneen mediaan kohdistuvan arvostelun suorastaan osaksi poliittista strategiaansa. Hän on muun muassa syyttänyt mediaa ajojahdista hallitusta vastaan.

Jansa syytti myös Sloveniaan saapuneita EU-kirjeenvaihtajia yksipuolisesta raportoinnista.

– Tiedän, keitä lähteenne ovat ja niin pois päin. Olkaa hyvä ja tarkistakaa faktat, tarkistakaa faktat, tarkistakaa faktat, hän lateli.

Jansan kommentit mediasta muistuttavat monella tapaa muiden oikeistopopulististen johtajien kommentteja. Kaikuja voi kuulla esimerkiksi Yhdysvaltojen entisen presidentin Donald Trumpin sanomisista.

Lehdistönvapautta seuraava Toimittajat ilman rajoja -järjestö on ilmaissut huolensa Slovenian kehityskulusta. Toisaalta on huomattava, että lehdistönvapausvertailussa Slovenia on sijalla 36, eli korkeammalla kuin esimerkiksi Italia, Puola, Unkari tai Romania. Samassa vertailussa Suomi yltää toiselle sijalle ja johdossa on Norja.

Patrian lahjusjupakka vanheni

Jansa saatetaan muistaa Suomessa siitä, että hänet tuomittiin vuonna 2013 vankeuteen lahjuslupauksen hyväksymisestä Slovenian ja puolustustarvikeyhtiö Patrian aiemmin tekemässä panssariajoneuvokaupassa. Sittemmin tuomio kumottiin ja palautettiin uuteen käsittelyyn alempaan oikeusasteeseen. Se totesi asian vanhentuneeksi, ja Jansa vapautui syytteistä.

Jansa nousi uudelleen pääministeriksi viime vuoden maaliskuussa. Hän on toiminut pääministerinä kahdesti aiemmin, vuosina 2012–2013 ja 2004–2008.