Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Japanissa etsitään kadonneita tuhoisan maanvyörymän jäljiltä – ainakin kaksi kuollut

Japanissa on kuollut ainakin kaksi ihmistä tuhoisassa maanvyörymässä, joka pyyhki mukanaan rakennuksia ja autoja maan pääkaupungin Tokion lähellä.

Viranomaisten mukaan maanvyörymän jäljiltä on edelleen kadoksissa parisenkymmentä ihmistä. Kaupungissa on puolestaan pelastettu yhteensä kymmenen ihmistä.

Shizuokan prefektuurin viranomainen kertoo uutistoimisto AFP:lle, että pelastustöitä on ollut tekemässä kaikkiaan yli tuhat ihmistä. Asevoimien joukkoja kerrotaan olleen myös mukana etsinnöissä.

– Me pyrimme tekemään parhaamme löytääksemme selviytyneet niin pian kuin mahdollista, tehden operaatioita samaan aikaan erittäin varovasti, sillä sade jatkuu, hän kertoi uutistoimistolle.

Maanvyörymä iski lauantaina aamusta maan keskiosassa sijaitsevaan kuumista lähteistään tunnettuun Atamin kaupunkiin, joka sijaitsee AFP:n mukaan noin 90 kilometriä Tokiosta lounaaseen.

Alueella on ollut kovia sateita jo useiden päivien ajan. Sateet ovat jatkaneet alueen piiskaamista sunnuntainakin.

AFP kertoo, että Japanin yleisradioyhtiön NHK:n mukaan Atamissa oli lauantaihin mennessä tullut jo pelkästään edellisten kahden vuorokauden aikana 313 millimetriä vettä. Tämä on huomattavasti enemmän kuin heinäkuun keskimääräinen sademäärä, joka on 242,5 millimetriä.

Maanvyörymä tallentui videolle

Maanvyörymän tuhoisa voima on tallentunut useisiin sosiaalisessa mediassa jaettuihin videoihin. Yhdessä Twitteriin julkaistussa videossa näkyy, kuinka valtavat massat hyökyvät kaupungin läpi sähköpylväitä runnoen, kun taas toisessa maanvyörymän voi nähdä nappaavan mukaansa kokonaisen talon.

Kolmannessa videossa puolestaan näkyy kuinka kaupungin katu muuttuu ikään kuin kovalla voimalla virtaavaksi mutajoeksi, joka kuljettaa valtavaa määrää rakennusten osasia mukanaan.

Australian yleisradioyhtiön ABC :n julkaisemassa videossa näkyy, kuinka ajoneuvot ovat puoliksi hautautuneet maa-aineksen ja liejun mukanaan pyyhkäisemien palasten alle. Mutavelliin on osittain hukkuneena muun muassa linja-auto.

Atamissa sijaitsevalla kauppakadulla työskentelevä Chieko Oki kertoi isojen sähkötolppien huojuneen vyörymän voimasta.

– Olin erittäin peloissani, 71-vuotias Oki kertoi AFP:lle.

Sunnuntaina tumma vesi valui perustuksiltaan kellahtaneiden rakennusten ja puoliksi hautautuneiden ajoneuvojen ohitse.

Paikallinen sähköyhtiö kertoi lauantaina, että noin 2 800 kotia on vailla sähköä maanvyörymän jälkimainingeissa.

Ilmastonmuutos voimistaa sadekautta

Pääministeri Yoshihide Suga kehotti lauantaina alueen asukkaita pysymään valppaina siltä varalta, että sateet aiheuttavat uusia maanvyörymiä.

Atamissa on noin 20 000 kotitaloutta. Alueelle on annettu korkein mahdollinen evakuointikehotus, joka kehottaa ihmisiä hakemaan turvaa kiireisesti. Myös monien muiden Shizuokan kaupunkien asukkaita on määrätty evakuoitumaan.

Australian ABC:n mukaan pelastusviranomaisen edustaja on kertonut Japanin yleisradioyhtiö NHK:lle, että ainakin 80 taloa on täysin hautautunut vyörymän seurauksena. Yli 260 ihmisen kerrotaan tarvitsevan hätämajoitusta.

Isossa osassa Japania on tällä hetkellä käynnissä vuotuinen sadekausi, joka kestää useita viikkoja. Sadekausi aiheuttaa usein tulvia ja maanvyörymiä, joiden vuoksi paikalliset viranomaiset antavat evakuointimääräyksiä.

Tiedemiesten mukaan ilmastonmuutos voimistaa ilmiötä, koska lämpimämmässä ilmakehässä on enemmän vettä, mikä johtaa taas suurempiin sademääriin.

Vuonna 2018 yli 200 ihmistä kuoli tuhoisien tulvien kurittaessa Japanin länsiosia.