Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päähän ammuttu hollantilainen toimittaja taistelee sairaalassa hengestään, kolme epäiltyä otettu kiinni

Ampujan luodeista vakavasti haavoittunut hollantilainen rikostoimittaja taisteli sairaalassa hengestään keskiviikkona. Peter R. de Vriesiä ammuttiin päähän Amsterdamissa tiistai-iltana.

64-vuotias de Vries oli silminnäkijöiden mukaan kävelemässä lähellä Leidseplein-aukiota, kun häntä ammuttiin lähietäisyydeltä päähän.

Poliisin edustajan mukaan mahdollinen ampuja on otettu kiinni. Poliisi otti kiinni kaksi epäiltyä pysäytettyään mahdollisen pakoauton moottoritiellä, minkä lisäksi kolmas epäilty pidätettiin Amsterdamissa.

Ammuttu toimittaja on tutkinut järjestäytynyttä rikollisuutta ja jengirikollisuutta Hollannissa sekä kansainvälisesti. Hän oli kertonut olevansa tappolistalla.

Hollannin väistyvä hallitus on järkyttynyt hyökkäyksen vuoksi, kertoivat pääministeri Mark Rutte ja oikeusministeri Ferd Grapperhaus NOS :n mukaan.

– Kyseessä on hyökkäys rohkeaa journalistia ja jatkeena myös hyökkäys lehdistönvapautta vastaan, Rutte sanoi NOS:n mukaan ja jatkoi lehdistönvapauden olevan välttämätöntä maan demokratialle.

Hallitsijapari kommentoi

Myös Hollannin hovi on ilmaissut järkytyksensä hyökkäyksen jälkimainingeissa. Kuningashuoneen Twitter -tilillä julkaistussa viestissä kuningas Willem-Alexander ja kuningatar Maxima kertovat tuntevansa yhteyttä kaikkiin, jotka ovat sitoutuneet lehdistön vapaan toiminnan takaamiseen.

– Journalistien on pystyttävä tekemään tärkeää työtään vapaasti ja ilman uhkaa, hallitsijapari kirjoitti.

Amsterdamin pormestari Femke Halsema kutsui lehdistötilaisuudessa toimittajaan kohdistunutta rikosta julmaksi ja pelkurimaiseksi. NOS:n mukaan Halsema kuvaili sairaalaan joutunutta toimittajaa kansalliseksi sankariksi.

Hollannin poliisi jäljitti tiistai-iltana laajassa etsinnässä useita epäiltyjä. Poliisi julkisti netissä myös luonnehdinnan ampujaksi epäillystä miehestä.