Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesäkuu oli Pohjois-Amerikassa mittaushistorian kuumin, Euroopassa toiseksi kuumin

Viime kuukausi oli Pohjois-Amerikassa mittaushistorian kuumin, kertoo EU:n alainen ilmastonmuutostietopalvelu Copernicus. Copernicuksen mukaan ennätys on osoitus ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Ennätystä lietsoi Pohjois-Amerikan läntisiä osia kurittanut helleaalto.

Koko maailman tasolla kesäkuu oli historian neljänneksi kuumin yhdessä kesäkuun 2018 kanssa. Euroopassa kesäkuu oli mittaushistorian toiseksi kuumin.

Lämpöaallot yhä yleisempiä, voimakkaampia ja pidempiä

Lämpötila oli Pohjois-Amerikassa kesäkuussa 1,2 astetta vuosien 1991–2020 kesäkuiden keskiarvoa korkeammalla.

– Nämä helleaallot eivät tapahdu tyhjiössä. Ne tapahtuvat maailmanlaajuisessa ilmastoympäristössä, joka lämpenee ja joka tekee niistä todennäköisempiä, sanoo Copernicuksen tutkija Julien Nicolas.

Lämpöaaltoja tapahtuu nykyisin yhä useammin, ja ne ovat voimakkaampia ja pidempiä kuin aiemmin, Nicolas sanoo.

– Viime kuussa Pohjois-Amerikassa, läntisellä Venäjällä ja Pohjois-Siperiassa nähdyt helleaallot ovat vain viimeisimpiä esimerkkejä trendistä, jonka ennustetaan jatkuvan tulevaisuuteen ja joka on sidottu ilmaston lämpenemiseen.

Hengenvaaraa aiheuttivat helleaaltojen aikana sekä kuumuus että maastopalot.

Kanadassa lämpöennätys ja satoja maastopaloja

Kanadassa kesäkuun kaikkien aikojen lämpöennätys rikkoutui kolme kertaa Lyttonin kylässä Brittiläisessä Kolumbiassa, jossa mittari nousi lähes 50 asteeseen. Kylä tuhoutui myöhemmin maastopaloissa lähes kokonaan.

Brittiläisessä Kolumbiassa kuoli kesä-heinäkuun vaihteessa viikon aikana yli 700 ihmistä, mikä on kolme kertaa enemmän kuin samana ajankohtana kirjattaisiin normaaleissa olosuhteissa. Provinssin johtavan kuolinsyyntutkijan mukaan äärimmäisten sääilmiöiden uskotaan vaikuttaneen kuolemien poikkeukselliseen määrään.

Viime päivinä Kanadassa on taisteltu satoja maastopaloja vastaan.