Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työryhmä: Valtionhallintoon ilmoituskanava väärinkäytösten ilmoittamiseksi

Valtionhallinnon virastoille hankitaan yhteinen sisäinen ilmoituskanava EU-oikeutta koskevien väärinkäytösten ilmoittamiseen, esittää valtiovarainministeriö.

Valtiovarainministeriön työryhmän mukaan kanavalla varmistetaan, että työntekijät ja yhteistyökumppanit voivat ilmoittaa mahdollisista väärinkäytöksistä turvallisesti ja luotettavasti. Virastot voisivat halutessaan käyttää kanavaa myös muiden väärinkäytösten ilmoittamiseen.

– EU edellyttää, että vähintään 50 työntekijän yksityisen ja julkisen sektorin organisaatioissa on ilmiantokanava, jossa voi turvallisesti ilmoittaa väärinkäytöksistä, kertoo valtiovarainministeriön finanssineuvos Markus Siltanen tiedotteessa.

Asian valmistelu perustuu EU:n niin sanottuun whistleblower-direktiiviin. Se tarjoaa suojelua henkilöille, jotka ilmoittavat työssään havaitsemistaan EU:n oikeuden rikkomisista tai rikkomisepäilyistä.

Tarkoitus ehkäistä ennalta uhkia

Direktiivin tarkoitus on ehkäistä ennalta yleiseen etuun kohdistuvia uhkia tai vakavia haittoja, kuten korruptiota tai petoksia. Direktiivi pannaan täytäntöön oikeusministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön johdolla valmistellulla lainsäädännöllä.

– Ehdotamme nyt yhteistä ratkaisua koko valtionhallinnolle. Tämä tekee väärinkäytösten ilmoittamisesta turvallista ja toisaalta helpottaa virastojen työtä, kun kaikkien ei tarvitse tehdä omaa ilmoituskanavaa, Siltanen perustelee.

Keskitetty ulkoinen ilmoituskanava ottaa vastaan kaikki viranomaisten ulkoisiin kanaviin tarkoitetut ilmoitukset ja siirtää ilmoitukset toimivaltaisille viranomaisille.